Verwijderen microplastics uit effluent met bellenscherm

Innovatie

Na een succesvolle proef met het verwijderen van macroplastics uit oppervlaktewater middels een bellenscherm, rees bij The Great Bubble Barrier de vraag of hun techniek ook zou werken voor microplastics. Deze plastic deeltjes tot 0,5 mm groot kom je niet alleen tegen in oppervlaktewater, maar ook in gezuiverd rioolwater (effluent). Voor de waterschappen is het daarom interessant om te onderzoeken of nabehandeling van effluent met een bellenscherm helpt tegen de uitstroom van microplastics naar oppervlaktewater.

Met financiële ondersteuning vanuit het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) is het bellenscherm in 2019 de praktijk getest in de effluentsloot van rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; HHNK).  Ook drinkwaterbedrijf PWN was betrokken, omdat zij de mogelijkheden van het benutten effluent voor drinkwaterbereiding verkennen. Op verschillende momenten zijn watermonsters genomen op locaties voor en achter het bellenscherm en geanalyseerd op de aanwezigheid van mircoplastics, door zowel kennisinstituut KWR als het waterlaboratrium (HWL).

Helaas is de effectiviteit van het bellenscherm op het verwijderen van microplastics niet aangetoond. Er zijn gedurende de praktijkproef te veel wisselende factoren geweest die het resultaat van de meting beïnvloeden. Een vervolgonderzoek onder meer stabiele en controleerbare omstandigheden is gewenst. Het onderzoek heeft wel bijgedragen aan het ontwikkelen van een geautomatiseerde analysetechniek voor microplastics met 'laser direct infrared' (LDIR).

Gepubliceerd

18-08-2021

Laatst bijgewerkt

19-08-2021

Status

Pilot (afgerond)

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Technologie

Zuiveringstechnologie

Thema

Schoon water

Projectleider

Bob de Boer

Teamleden

-

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling