Vakmanschap op afstand

Innovatie

Een junior operator die sneller kan starten met de waakdienst op een zuivering omdat hij eenvoudig, handenvrij en snel hulp kan inschakelen van een senior medewerker op afstand. Een besturingstechnicus die veel unieke expertise heeft, maar niet overal tegelijkertijd kan zijn en met deze bril wel min of meer. Een leverancier die snel mee kan kijken bij een vraag of storing en daarmee een hele rit bespaart. Het kan allemaal dankzij Remote Assist in combinatie met de Hololens.  De Hololens is een ‘augmented reality headset’, een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen. Door de transparante glazen van de bril zie je gewoon de werkelijke wereld om je heen, terwijl hier 3D-elementen (hologrammen, vandaar de naam ‘Hololens’) aan worden toegevoegd door een computer.

Nu iedereen gewend geraakt is in het gebruik van Teams, is het opzetten van een call naar een Hololens kinderspel geworden en kan men dus real-time meekijken met de persoon op locatie.
Via Teams kan men eenvoudig annotaties projecteren op de bril. Denk aan een pijltje richting een object of het omcirkelen van een asset, zodat men eenvoudig iets kan aanwijzen.
De medewerker die de bril op heeft kan bovendien handenvrij werken, deze eventueel ook via de stem bedienen en ondervindt dus alleen profijt van de bril.

Onder het motto “Groots denken, klein beginnen” zijn we begonnen met Remote Assist. Vanuit daar zullen we verder gaan door het beschikbaar maken van handleidingen en instructievideo’s via de bril, maar ook het visualiseren van de digital twin van de zuivering op de bril. Denk hierbij aan het visualiseren van de metingen en werkbonnen wanneer men naar een bepaalde asset kijkt.

1. WELK PROBLEEM LOST JOUW INNOVATIE OP?
Een externe leverancier op een senior medewerker die niet op locatie is kan met Hololens sneller op afstand problemen oplossen. De medewerker met een vraag of probleem belt met de Hololens een collega of bedrijf op en deze kan door een verbinding met de Hololens via Teams op zijn scherm zien wat er aan de hand is. Hij tekent op zijn scherm in Teams waar wat moet gebeuren en/of licht dit mondeling toe en de medewerker ziet dat vervolgens als hologram verschijnen.

2. WAT IS ER VERNIEUWEND AAN JOUW INNOVATIE?
Mixed reality (MR) is de techniek die de grens tussen de fysieke wereld en de virtuele wereld laat vervagen. De omgeving en alles wat zich daarin bevindt wordt in kaart gebracht. Vervolgens worden digitale objecten in de omgeving geprojecteerd. Deze digitale objecten zijn niet alleen interactief met de omgeving, maar ook met elkaar. Met een MR-bril als de Hololens heeft de gebruiker bovendien zijn handen vrij. Mixed reality geeft 100% digitale objecten weer in de echte wereld waarmee gebruikers interactie kunnen hebben.

3. WAT LEVERT JOUW INNOVATIE OP?
Met de Hololens kunnen we sneller problemen oplossen door real-time op afstand te kunnen werken. Door deze efficiencyslag worden de (gevolg)kosten van een storing flink gereduceerd.
Daarnaast bespaar je natuurlijk reiskosten/tijd.
Qua investering:
De bril kost € 3.700,- eenmalig en € 60,- euro per maand om te gebruiken in Teams.

4. WAT IS ER DUURZAAM AAN JOUW INNOVATIE?
Met Remote Assist kunnen vele reiskilometers/uren bespaard worden. Een leverancier uit Duitsland of een leverancier uit het Noorden van het land kan nu bij een storing op een machine eenvoudig meekijken en het op die manier eventueel al verhelpen of de oorzaak al achterhalen zodat hij direct de juiste materialen mee kan nemen. De besparing op reiskosten/tijd geldt overigens niet alleen voor externen, maar ook voor eigen collega’s. In plaats van naar de zuivering komen bij een storing, kan men nu ook op afstand meekijken en in sommige gevallen door coaching van de medewerker op locatie de storing al direct verhelpen of het juiste antwoord geven op een vraag.

5. OP WELKE MANIER IS JOUW INNOVATIE EEN VOORBEELD VAN EXCELLENTE SAMENWERKING?
Binnen de Brabantse waterschappen wilden we graag de handen ineens slaan om in 2021 een mooi project op te pakken op het gebied van data, informatie en technologie.
Hiervoor is een interne wedstrijd/challenge gehouden en was door een jury het idee met de inzet van AR als beste naar voren. Een extern bedrijf heeft langs de Brabantse Waterschappen een roadshow gemaakt bij zowel de hoofdkantoren als zuiveringslokaties. Op basis van de positieve feedback is ervoor gekozen om dit gezamenlijk aan te gaan in 2021. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen binnen en buiten (hoofdkantoor en zuiveringen),maar ook waterschapsoverstijgend doordat het met meerdere waterschappen is opgepakt.

 

 

Gepubliceerd

10-11-2021

Laatst bijgewerkt

10-11-2021

Status

Pilot (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterkeringenbeheer
Bedrijfsondersteuning
Waterketenbeheer
Watersysteembeheer

Technologie

Augmented Reality
Digital Twin

Thema

Schoon water
Digitale transformatie
Asset management

Projectleider

Martijn van Berkel

Teamleden

-Remco Vink
Tryféna Hildenbrant-Brodie
Fieke Deckers-Schoonis
Yvonne Marcks

Externe partners

Recreate

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling