Think like an astronaut (Biopolus en NextGen)

Innovatie

Als de aarde een ruimtevaartschip was, zouden we veel zuiniger zijn op ons water en het nóg beter zuiveren. In NextGen combineren we onze kennis daarom met die van de ruimtevaart.

Op het domein van trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot staat de eerste zuiverende kas de ‘Biomakerij’ van Nederland. Deze ecologische waterzuivering zuivert het eigen afvalwater van de trappistenabdij en de brouwerij. Het gezuiverde water wordt weer in het productieproces van de abdij gebruikt. De ambitie daarbij is dat geen druppel het terrein verlaat anders dan in de vorm van Trappistenbier. De Biomakerij is pas het begin van wat er mogelijk is op het gebied van circulaire waterzuivering. Binnen vier jaar willen we hier een volledig sluitende waterkringloop realiseren, waarin alle afvalstoffen waardevolle grondstoffen worden.

                                           

                                                                   
Op een ruimteschip moet je al je energie en afvalstromen optimaal hergebruiken, want meer grondstoffen zijn er niet en voor vervuiling is geen plek. Ik raakte hierover aan de praat met een buurtgenoot die werkt aan circulaire oplossingen voor de ruimtevaart, en vertelde hem over ons project in de Tilburgse abdij Koningshoeven, waar afvalwater wordt gezuiverd met planten. We besloten onze kennis te delen en samen op zoek te gaan naar manieren om de kringloop volledig te sluiten.

Toen we hoorden van het Europese project NextGen, besloten we meteen in te schrijven. Dit project heeft tot doel circulaire waterinnovaties op te schalen. Daarin schuilt een flinke uitdaging, want zelfs de kleinste opeenhoping van stofjes is op grotere schaal een probleem. Op tien demonstratiesites in Europa wordt nu geëxperimenteerd met het perfectioneren en verwaarden van de kringloop; een daarvan is de Koningshoeven! Dit jaar nog wordt daar een ruimtevaartinstallatie neergezet. Hiermee gaan we de komende jaren hoogwaardige algen (spirulina) kweken, drinkwater maken, stikstof en koolstof terugwinnen, CO2 omzetten en biobrandstof produceren. De resultaten zullen zowel op aarde als in de ruimte worden toegepast. In april presenteren we hierover een film: ‘Mothership Earth’. Ook lanceren we een YouTube kanaal, om anderen uit te nodigen om mee te doen, waar ook te wereld.

In NextGen werken dertig partijen uit de EU samen. De coördinatie ligt in handen van KWR Watercycle Research Institute. Andere Nederlandse partners zijn AquaMinerals, de provincie Zuid-Holland, Waterschap De Dommel en IPStar.

Binnen vier jaar hopen we een volledig sluitende waterkringloop te hebben, waarin alle afvalstoffen waardevolle grondstoffen worden; Alle kosten voor het project worden Europees betaald, dit is ook voor de Abdij (die zelf eerder forse investeringen deed) een mooie oplossing. NextGen is gestart op 1 juli 2018 en duurt vier jaar.

In memorium

Initiatiefnemer en innovator István Koller (Waterschap De Dommel),is helaas op 14 mei 2021 overleden.
“To Transition from waterboard to circular board is my dream”.
 

 

 

 

 

Gepubliceerd

24-09-2019

Laatst bijgewerkt

27-09-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Technologie

Zuiveringstechnologie

Thema

Schoon water
Circulaire economie

Teamleden

-Edwin van der Schoot

Deelnemers

De Dommel

Projectblog

Updates

12-11-2019

Naast een pre-premiere van de film "Think like an astronaut" tijdens de opening van de Dutch Design Week bij BioArt, heeft ook het filmfestival Zaanstad de film opgenomen in haar programma.
In deze film wordt de samenwerking tussen Abdij Koningshoeven, Biopolus, ESA en De Dommel getoond.

Het was (en is) een pre-premiere omdat de installaties van ESA (2 stuks) nog fysiek moeten worden overgeplaatst naar de abdij.

Leuk om te weten, toch?

Groet, Istvan

In case anyone is near Zaanstad, the current version of the film will be shown at the Zaans Filmfestival twice in two weeks. 
Event Name: Think like an Astronaut
Event Date: 22 November 2019 19:00 - 24 November 2019 17:00
Link:
https://zaansfilmfestival.nl/events/think-like-an-astronaut/

 

 

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling