Thermische energie uit afvalwater in Buikslotermeer

Innovatie

De gemeente Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. Woonstichting De Key, Firan (een dochteronderneming van netwerkbedrijf Alliander) en Waternet willen onderzoeken of het mogelijk is om acht appartementenflats met 870 woningen uit de jaren 70 in Amsterdam-Noord te verwarmen door middel van thermische energie uit afvalwater (TEA of riothermie). Daarvoor wordt het project beoordeeld op betaalbaarheid, duurzaamheid, openheid en toekomstbestendigheid. Bij een positieve uitkomst wordt het project gerealiseerd.  

 

Bypass met warmtewisselaar

Naast de appartementenflats loopt een hoofdrioolpersleiding die het afvalwater van een groot deel van Amsterdam-Noord afvoert naar de rioolwaterzuivering Amsterdam West. De temperatuur van het afvalwater varieert tussen 14 en 25 graden (winter - zomer) bij een gemiddeld dagelijks droogweerdebiet van 80 l/s. Op dit riool willen we een bypass aanleggen van 300 meter, met in de buiswand een warmtewisselaar waarvan de binnendiameter gelijk is aan die van de bestaande persleiding. Hydraulisch en energetisch heeft dit nieuwe tracé geen noemenswaardig effect op het bestaande systeem.

 

Warmtewinning in de zomer

De warmte zal voornamelijk worden gewonnen in de zomer en via een warmte- en koudeopslag (WKO) in de bodem worden opgeslagen om in de winter te worden gebruikt. Vanuit de WKO wordt de warmte via een bronnet getransporteerd naar de acht appartementenflats. Iedere flat krijgt een eigen warmtepomp die de temperatuur verhoogt naar 70 °C voor ruimteverwarming en voor warm tapwater. De flats zullen op termijn (< 10 jaar) worden voorzien van na-isolatie volgens hun meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Totdat dit is uitgevoerd zullen de huidige, centraal opgestelde, gasketels in gebruik blijven om te kunnen bijstoken tijdens koude momenten.

 

Samenspraak met bewoners

Uit de studie blijkt dat dit project naar verwachting niet duurder zal zijn dan het alternatief stadswarmte, terwijl het beter scoort wat betreft duurzaamheid, openheid en toekomstbestendigheid. Het project wordt dan ook verder uitgewerkt in nauw overleg met de bewoners.

 

Partners

Dit project wordt door De Key, Firan en Waternet gezamenlijk ontwikkeld, in samenspraak met de gemeente Amsterdam.

 

Planning

De haalbaarheidsstudie is eind 2020 afgerond. In 2021 en 2022 worden het voorlopig ontwerp (VO) en het definitief ontwerp (DO) opgesteld, waarna het ter beoordeling zal worden voorgelegd aan de bewoners en de partners. Bij een akkoord kan eind 2022 worden overgegaan tot realisatie.

Energietransitie

Gepubliceerd

07-12-2020

Laatst bijgewerkt

21-07-2022

Status

Onderzoek/Verkenning (afgerond)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

Energietransitie

Projectleider

Harry de Brauw

Teamleden

-Sara Giorgi
Bas de Nijs
Marjan Schermerhorn

Deelnemers

Waternet

Externe partners

De Key Firan Gemeente Amsterdam

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling