Team Handhaving van waterschap Scheldestromen experimenteert met drone

Innovatie

Ter land, ter zee en nu ook in de lucht: team Handhaving van waterschap Scheldestromen experimenteert met een drone, die de surveillancerondes moet gaan vergemakkelijken.  

 

Geen externe partijen 

Team Handhaving kwam op het idee toen ze tijdens een olievervuiling het kanaal tussen Middelburg en Arnemuiden af moest lopen. Dat is een flink aantal kilometers en kostte dan ook veel tijd. Dat moest makkelijker kunnen.  

 

Handhaving is het eerste team binnen Scheldestomen die een drone kreeg. Andere afdelingen maken al langer gebruik van drones, maar vragen daarvoor externe partijen. Voor handhavers is het fijn er zelf één te bezitten, om snel actie te ondernemen.   

 

Willem zegt over zijn ervaring: “Hij kwam goed van pas toen er recent een vervuiling was in een watergang. Toen ben ik ermee over het water gevlogen om te zien tot hoever de vervuiling liep. Voor zulke karweien is een drone bijzonder geschikt.” 

 

Voor- en nadelen uit praktijkervaring 

“Het is een heel klein apparaatje, waarvoor je geen papieren nodig hebt om ermee te mogen vliegen. Dat is ideaal. Als je ‘m soms even kwijt bent, kun je hem met één druk op de knop terugroepen. Dan vliegt de drone zelf terug naar het punt waar hij is opgestegen. Ook zijn de foto’s haarscherp en kun je er filmpjes mee maken. Maar bij windkracht 5 begint het lastig te worden goede foto’s te maken. Vaak zijn ze dan bewogen, omdat de drone niet goed stil hangt. Ook krijgen we veel foutmeldingen bij mist, omdat er dan wat problemen met coördinatie zijn. Tot slot is ‘ie niet waterdicht, dus vliegen bij regen is geen optie. Desondanks is het tot nu toe een super hulpmiddel gebleken,” aldus Willem. 

 

Gebruik 

De drone wordt voornamelijk ingezet om te controleren op het berijden van waterkeringen met auto’s, quads of motoren. Ook moet het apparaatje gaan helpen bij project Surveillance Veerse Meer, om onder andere op drukte, registratienummers van bootjes en vervuilingen of vandalisme te controleren.  

 

Technische specificaties 

De gemaakte foto’s worden direct doorgestuurd naar de gekoppelde telefoon. Ze hoeven niet geïmporteerd te worden van een SD-kaartje, maar dat zit er wel in om foto’s ook op een laptop over te kunnen zetten. “Snel en perfect,” vindt Willem. De drone is erg compact: ingeklapt is hij nog geen 13 bij 10 centimeter. Dat maakt ‘m handig om mee te nemen. Met een opgeladen accu en weinig wind vliegt de drone ongeveer een halfuur, waarbij hij snelheden van ruim 50 kilometer per uur kan halen.

 

Gebruik in de toekomst 

De drone blijft een jaar op proef, om gebruik in alle situaties uit te proberen.

Gepubliceerd

23-06-2021

Laatst bijgewerkt

06-07-2022

Status

Pilot (lopend)

Bedrijfsfunctie

Bedrijfsondersteuning

Technologie

Drones en satellieten

Thema

Dienstverlening

Projectleider

Lennart Vinke

Teamleden

-

Deelnemers

Scheldestromen

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling