Sociogrammen - Het in kaart brengen van sociale netwerken

Innovatie

 Je weet vast hoe jouw organisatie gestructureerd is en hoe het organogram eruit ziet. Maar is dat werkelijk hoe de medewerkers samenwerken? 
De relaties die mensen op het werk hebben en de vriendschappen die daar worden ontwikkeld, hebben invloed op de prestaties van de organisatie. Doordat mensen elkaar kennen wordt er kennis gemaakt, kennis uitgewisseld, kennis verrijkt en sneller geïnnoveerd. Hoe handig is het als je dat informele netwerk in beeld kunt brengen en welke resultaten kan dit opleveren?  


Bij Delfland is in 2021 een pilot gedraaid met het instrument “Sociogram” in samenwerking met het bureau LaRed. Het sociogram is een bestaand instrument voor Lared, echter in de Delfland-omgeving was hier nog niet eerder mee gewerkt . De opdracht is toegespitst op het subdomein Glastuinbouw.

 

Voorbeeld sociogram (Lared)

 

Doel
Verkennen welke meerwaarde het instrument 'sociogram' voor Delfland kan hebben in het professionaliseren van netwerkanalyses en of dit kan leiden tot inzichten in het externe en interne netwerk, hoe die netwerken functioneren, welke relaties ertussen bestaan en hoe deze inzichten maximaal kunnen worden benut voor het bereiken van onze organisatie-doelen. Dit kan ons helpen onze schaarse tijd te investeren in de juiste relaties. 

Doorlopen stappen
Bij Delfland is in 2021 een pilot gedraaid met het instrument “Sociogram” in samenwerking met het bureau LaRed. Het sociogram is een bestaand instrument voor Lared, echter in de Delfland-omgeving was hier nog niet eerder mee gewerkt. De opdracht is toegespitst op het subdomein Glastuinbouw. In het voorjaar zijn een reeks van workshops gehouden met collega’s uit het glastuinbouw-domein. Tijdens deze sessies zijn de stappen doorlopen om gegevens op te halen en te komen tot een visuele weergave van het informele netwerk. Aan de hand van deze opbrengst is een rapport opgeleverd met de bevindingen. Deze zijn besproken en geëvalueerd. 

Eindresultaat
De pilot heeft inhoudelijke inzichten opgeleverd voor het sub-domein Glastuinbouw zoals het identificeren van blinde vlekken. Bovenal heeft de pilot waardevolle inzichten opgeleverd omtrent netwerkend werken en het slim inzetten van informele connecties binnen en buiten een organisatie. Het sociogram is een instrument gebleken wat hieraan kan bijdragen, maar het beste benut kan worden in combinatie met andere methodes zoals een stakeholderanalyse.  

 

Gepubliceerd

04-10-2021

Laatst bijgewerkt

22-04-2022

Status

Pilot (afgerond)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

Sociale innovatie

Projectleider

Harald ten Dam

Teamleden

-Wim van der Vliet

Deelnemers

Delfland

Externe partners

LaRed

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling