Snelle detectie van fecale verontreiniging in zwemwater

Innovatie

Steden, gemeenten en waterschappen worden steeds vaker geconfronteerd met burgers die bij goed weer zwemmen in stadswater en in aangewezen zwemwaterlocaties. Ook willen steden dat hun stadswater toegankelijk en geschikt is voor activiteiten zoals City Swim. Gezond zwemwater is daarbij van cruciaal belang. Sterke variaties in de microbiologische waterkwaliteit hebben al eerder geleid tot ziekte onder de deelnemers. Dit project heeft tot doel om twee technieken te valideren voor zwemwaterkwaliteit (NL en Europese richtlijn).

 

On-site monitoring

Snelle meetmethoden voor het ter plekke monitoren van de actuele zwemwaterkwaliteit kunnen essentiële informatie leveren voor een actueel inzicht in de gezondheidsrisico’s. Technieken voor snelle on-site monitoring van fecale indicatoren zijn de BACTcontrol, een sensor die coliformen (bacteriën van de coli-groep) meet met een enzymatische reactie, en de mobiele qPCR (quantitative Polymerase Chain Reaction) voor de kwantificering van specifieke DNA-fragmenten. De meetresultaten van de sensoren worden gekoppeld aan de zwemwaterrichtlijnen. Via laboratoriumstudies en in veldsituaties (onder andere op het Marineterrein in Amsterdam) wordt onderzocht of deze technieken toepasbaar zijn voor oppervlaktewater.

 

Snelle resultaten

Normaal duren de bacteriologische analyses van zwemwater drie dagen. Met deze technieken zou het mogelijk moeten zijn om de bacteriologische kwaliteit van het zwemwater binnen enkele uren te bepalen en de risico’s voor de zwemmers te analyseren.

 

Meer lezen

https://www.tkiwatertechnologie.nl/projecten/snelle-detectie-van-fecale-verontreiniging-in-zwemwater/

Waterkwaliteit en technologie

Gepubliceerd

06-01-2021

Laatst bijgewerkt

22-02-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Projectleider

Ron van der Oost

Deelnemers

Amstel, Gooi en Vecht (Waternet)KWR, Aqualab Zuid, Aqualysis, Aquon, Deltares, Gemeente Breda, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Rijnland, MicroLAN, Orvion, Partners4UrbanWater, Sopachem, STOWA, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap de Dommel

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Aanmelden

Inloggen Mislukt

Contact met projectleider

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling