Sloterplas - Van zandwinning tot warmtewinning

Innovatie

De waterkwaliteit van de Sloterplas in Amsterdam is al jaren onder de maat. De plas voldoet niet aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vanwege een te grote toevoer van voedingsstoffen. Daardoor ontstaat in de zomer regelmatig veel overlast van blauwalgen, zijn er te weinig waterplanten en is er sprake van een lage biodiversiteit. De opkomst van de quaggamossels heeft er wel toe geleid dat de situatie is verbeterd. Deze mossels filteren het water en consumeren veel algen, maar de ecologie in de plas is nog lang niet goed genoeg.

 

Kansen combineren

Amsterdam is bezig met een energietransitie en ook wil de gemeente aardgasvrij worden. Daarvoor zijn alternatieve warmtebronnen nodig, zoals bijvoorbeeld aquathermie. De Sloterplas ligt midden in een gebied met ruim 13.000 huishoudens, die ’s winters allemaal warmte nodig hebben. Daardoor ontstond het idee om twee vliegen in één klap te slaan. Kunnen we misschien duurzame warmte winnen uit de Sloterplas én tegelijkertijd de waterkwaliteit verbeteren? Als water wordt verpompt via een aquathermie-installatie is dat echter wél een risico voor de kleine diertjes die in dat water leven. Ze worden tegen een fijn filter en een warmtewisselaar geperst of er doorheen geperst, want er ontstaan grote drukverschillen.

 

Extra behandelingsstap

Misschien kan dat worden gecompenseerd door een behandelingsstap toe te voegen (zoals filters) die tot een betere waterkwaliteit kunnen leiden? Dus wat zijn de positieve en negatieve effecten van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) en wat voor behandelingsstap kan worden toegevoegd worden de synergie tussen de twee doelen (waterkwaliteit en energietransitie) te halen?

 

Een groep trainees is aan de slag gegaan om deze twee ideeën met elkaar te verbinden. Hiervoor moeten we een proefopstelling opzetten, waarmee we metingen kunnen doen. Het idee is dat deze op een ponton komt te staan, zodat deze kan worden verplaatst naar andere delen van de plas en straks zelfs naar andere wateren. Elk oppervlaktewater is anders, dus de effecten van TEO op de ecologie zullen ook verschillen. Een mogelijke voor- of nabehandeling kan bestaan uit het verwijderen van de voedingsstoffen. Een idee is ook om dit ponton zelfvoorzienend te maken wat betreft energie door er zonnepanelen en accu’s op te plaatsen.

Energietransitie

Gepubliceerd

01-10-2020

Laatst bijgewerkt

13-10-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (afgerond)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

Energietransitie

Projectleider

Sara Giorgi

Teamleden

-Harry de Brauw
Jasper Stroom

Deelnemers

Waternet

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling