Polishing pellets

Innovatie

Op diverse locaties in natuurgebieden worden nieuwe defosfateringsinstallaties gebouwd om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Op lang niet alle locaties is chemische defosfatering mogelijk, bijvoorbeeld vanwege arbo- en veiligheidsvoorzieningen, opslag van ijzerchloride of bereikbaarheid. Adsorptietechnieken (meestal met ijzerzand) zijn inmiddels op proefschaal een bewezen alternatief dat ook op moeilijk bereikbare locaties kan worden toegepast.

 

Opwaardering waterijzer tot granulaat

Omdat ijzerzand als reststroom in de toekomst mogelijk beperkt voorradig is, door de toenemende vraag, is er behoefte aan alternatieven. Daarom wordt waterijzer (nu nog met een laagwaardige toepassing) opgewaardeerd door het te drogen en te granuleren. Het granulaat (de korrels) vormt een hoogwaardig adsorptiemateriaal voor de verwijdering van fosfaat uit oppervlaktewater. Door de grote fosfaatbindende capaciteit kunnen hiermee mogelijk zelfs betere resultaten bereikt dan met ijzerzand. Het materiaal kan ook worden gebruikt voor de verwijdering van arseen uit drinkwaterbronnen.

 

Pelletproductie

Van diverse locaties in Nederland (Huijbergen, Ossendrecht, Spannenburg, Witharen en een keuze uit Harderbroek, Terwischa, Seijmons, Oldeholtpade en Bilthoven) wordt waterijzer verzameld, gemengd en gedroogd. Vervolgens wordt getest op welke wijze van dit slib het best pellets kunnen worden geproduceerd, bijvoorbeeld met verschillende bindmiddelen en bij verschillende temperaturen. Als dit proces op kleine schaal is uitgewerkt, zal een grotere partij worden geproduceerd, waarvan de verwijderingsresultaten kunnen worden onderzocht in de proefinstallatie bij Zwemlust.

 

Hoogwaardige toepassing

Het projectresultaat bestaat uit een nieuwe hoogwaardige toepassing van waterijzer (arseenverwijdering uit drinkwater en fosfaatverwijdering uit oppervlaktewater). Dit draagt tevens indirect bij aan het bereiken van de KRW-doelstellingen voor oppervlaktewateren.

Waterkwaliteit en technologie

Gepubliceerd

06-01-2021

Laatst bijgewerkt

22-02-2021

Status

Proof of Concept (lopend)

Projectleider

Jan Willem Voort

Deelnemers

Amstel, Gooi en Vecht (Waternet)KWR Vitens AquaMinerals Arcadis

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Aanmelden

Inloggen Mislukt

Contact met projectleider

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling