Polishing pellets

Innovatie

Op diverse locaties in natuurgebieden worden nieuwe defosfateringsinstallaties gebouwd om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Op lang niet alle locaties is chemische defosfatering mogelijk, bijvoorbeeld vanwege arbo- en veiligheidsvoorzieningen, opslag van ijzerchloride of bereikbaarheid. Adsorptietechnieken (meestal met ijzerzand) zijn inmiddels op proefschaal een bewezen alternatief dat ook op moeilijk bereikbare locaties kan worden toegepast.

 

Opwaardering waterijzer tot granulaat

Omdat ijzerzand als reststroom in de toekomst mogelijk beperkt voorradig is, door de toenemende vraag, is er behoefte aan alternatieven. Daarom wordt waterijzer (nu nog met een laagwaardige toepassing) opgewaardeerd door het te drogen en te granuleren. Het granulaat (de korrels) vormt een hoogwaardig adsorptiemateriaal voor de verwijdering van fosfaat uit oppervlaktewater. Door de grote fosfaatbindende capaciteit kunnen hiermee mogelijk zelfs betere resultaten bereikt dan met ijzerzand. Naast adsorptie van fosfaat kan granulaat mogelijk ook ingezet worden in de drinkwaterzuivering voor verwijdering van arseen als oplossing voor een belangrijk gezondheidsrisico.

 

Pelletproductie

Van diverse locaties in Nederland (10% Huijbergen, 10% Ossendrecht en 80% Spannenburg) wordt waterijzer verzameld, gemengd en gedroogd. Vervolgens wordt getest op welke wijze van dit slib het best pellets kunnen worden geproduceerd, bijvoorbeeld met verschillende bindmiddelen en bij verschillende temperaturen. Als dit proces op kleine schaal is uitgewerkt, zal een grotere partij worden geproduceerd, waarvan de verwijderingsresultaten kunnen worden onderzocht in de proefinstallatie bij Zwemlust. Doel van dit project is enerzijds om de juiste receptuur en productiewijze te ontwikkelen voor een mechanisch stabiele korrel, die bovendien maximaal fosfaat en arseen kan adsorberen. Waternet is zelf ook producent van waterijzer, afkomstig van oppervlaktewaterbehandeling (WCB, Loenderveen) dat in de toekomst ook via dit nieuwe procedé een nieuwe, hoogwaardige bestemming zou kunnen krijgen.

 

Hoogwaardige toepassing

Het projectresultaat bestaat uit een nieuwe hoogwaardige toepassing van waterijzer (fosfaatverwijdering uit oppervlaktewater) hetgeen tevens indirect bijdraagt aan het bereiken van de KRW-doelstellingen voor oppervlaktewateren. Tegelijkertijd wordt ook de toepassing van arseenverwijdering uit drinkwater meegenomen in het onderzoek, hetgeen indirect bijdraagt aan verdere minimalisatie van arseen-concentraties in drinkwater conform het drinkwaterbesluit en bedrijfsnormen van drinkwaterbedrijven.

Waterkwaliteit en technologie

Gepubliceerd

06-01-2021

Laatst bijgewerkt

28-04-2021

Status

Proof of Concept (lopend)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

-

Projectleider

Jan Willem Voort

Teamleden

-Marjan Schermerhorn
Jasper Stroom

Deelnemers

Waternet

Externe partners

KWR Vitens AquaMinerals

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling