PathoCERT

Innovatie

Ziekteverwekkers kunnen zich via water gemakkelijk verspreiden, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Sinds oktober 2020 is daarom het EU-subsidieproject PathoCERT gestart (Pathogen Contamination Emergency Response Technologies). Daarin worden meetmethoden en (aanvals)strategieën  ontwikkeld voor pathogeen-gerelateerde risico’s die eerstehulpverleners lopen. Eerstehulpverleners zijn degenen die als eersten zijn betrokken bij een incident, zoals bijvoorbeeld politie, brandweer en ambulancepersoneel. Dit project houdt zich echter bezig met pathogenen (ziekteverwekkers van biologische oorsprong) in afvalwater, drinkwater en oppervlaktewater, waarbij vooral medewerkers van Waternet kans lopen op een microbiologische besmetting die kan zijn veroorzaakt door bacteriën, schimmels of virussen.

 

Inzet van “tools”

Voor het inschatten en voorkomen van mogelijke risico’s kunnen bij een incident verschillende “tools” worden ingezet, zoals sensors (chips op handschoenen of op drones),satellietvisualisatie, communicatie via sociale media (twitter, internet),visualisaties in het veld voor de First Responders, incident-management tools en data- en literatuuronderzoek voor risico’s en behandeling.

 

Waternet als testlocatie

Voor de praktijktests zijn in Europa vijf testlocaties geselecteerd voor het valideren en demonstreren van verschillende onderdelen. Waternet fungeert als testomgeving voor incidenten die zijn gerelateerd aan drinkwater. Voor een drinkwaterincident kunnen bijvoorbeeld de volgende “tools” worden gebruikt:

  • detectie van ziekteverwekker(s)
  • toepassing van ontwikkelde traceringstechnieken 
  • source tracking (modelleren)
  • ontwikkeling snelle database: risico's en effecten van de behandeling van pathogenen
  • implementatie van sociale-mediatechnieken
  • visualisatie/dashboard voor toepassing in het veld en in een controlekamer (LCMS-koppeling).

In 2023 is voor dit project een pilot bij Waternet gepland. De bedoeling is dat deze pilot wordt gecombineerd met een eventuele oefening die wordt gehouden in het kader van crisisbeheersing.

 

Meerwaarde voor Waternet

Door de deelname aan PathoCERT kan Waternet gebruikmaken van nieuw ontwikkelde detectietechnieken om bij incidenten de kans op een mogelijke blootstelling aan ziekteverwekkers te voorkomen. Belangrijke onderdelen in de aanpak van incidenten en in het behandelen van de gevolgen zijn het traceren van bronnen en het visualiseren van de incidentontwikkeling. Op de (digitale) kick-off meeting van het project werd een mooi voorbeeld gegeven van een visualisatie voor de verspreiding van COVID-19. Zowel organisatorisch als instrumenteel kunnen we hiermee ons crisismanagement en onze crisisbeheersing verder professionaliseren.

 

Partners en looptijd

Aan dit internationale project, dat wordt gecoördineerd door de Universiteit van Cyprus, nemen in totaal 23 partners deel, waarvan 21 Europese. De Nederlandse partners naast Waternet zijn het KWR Water Research Institute en microLAN, een bedrijf dat is gespecialiseerd in online-biomonitoring systems. Het project loopt van oktober 2020 tot en met september 2023.

 

Meer lezen

https://pathocert.eu/

https://cordis.europa.eu/project/id/883484 

Waterkwaliteit en technologie

Gepubliceerd

09-10-2020

Laatst bijgewerkt

12-03-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

Schoon water
Klimaatadaptie

Projectleider

Kors Leon

Teamleden

-Jan Peter van der Hoek
Marco Dignum
Marjan Schermerhorn

Deelnemers

Waternet

Externe partners

Universiteit van Cyprus (project coordinatie) KWR Microlan (23 internationale partners)

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling