Opwarming drinkwater

Innovatie

Door de warmere zomers van de laatste jaren wordt ook ons kraanwater steeds warmer. Als de temperatuur van ons drinkwater hoger wordt dan 25 graden neemt de kans op een slechtere waterkwaliteit toe. Door de aanleg van warmteleidingen kunnen de risico’s van opwarming nog verder toenemen. Bij woningen met een aansluiting op het warmtenet gaat Waternet in de zomer van 2021 onderzoeken in hoeverre het drinkwater tussen het hoofdnet in de straat en de meterkast opwarmt. Dit gaan we doen door de temperatuur van het water dat uit de kraan stroomt nauwkeurig te meten als het een tijdje heeft stilgestaan.

 

Inleiding

Tijdens het verblijf in de distributieleidingen neemt het drinkwater de temperatuur van de bodem aan. De bodemtemperatuur wordt onder andere beïnvloed door het weer en door de aanwezigheid van ondergrondse warmtebronnen, zoals elektriciteitskabels en warmtenetten. Verwacht wordt dat hete zomers vaker zullen voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Bovendien zullen bij de energietransitie meer (hoge-temperatuur)warmteleidingen worden aangelegd. Deze ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat de bodem warmer wordt, en daarmee ook het drinkwater.

 

Drinkwatertemperatuur

Volgens het Drinkwaterbesluit mag de drinkwatertemperatuur niet hoger zijn dan 25 °C. Een hogere temperatuur vergroot de kans op waterkwaliteitsproblemen. Daarom controleert Waternet regelmatig de drinkwatertemperatuur, die gedurende het jaar varieert en het hoogst is in de zomer. In slechts een klein aantal gevallen worden temperaturen boven de 25 °C gemeten.

 

Opwarming tijdens distributie

Terwijl het drinkwater door de leidingen stroomt, neemt het de temperatuur van de bodem aan. Bij de grote transportleidingen gaat dit langzaam. Bij de kleinere distributieleidingen in de straat gaat dit sneller. Verwacht wordt dat door de energietransitie meer warmteleidingen in de straat worden aangelegd. Doordat de ondergrondse ruimte echter beperkt is, bestaat de kans dat ze te dicht bij de drinkwaterleidingen komen te liggen. De temperatuur van de bodem rondom de drinkwaterleidingen wordt daardoor hoger. Daarbij speelt ook klimaatverandering (met meer hete zomers) een rol.

 

De drinkwaterbedrijven doen gezamenlijk onderzoek naar het minimaliseren van dergelijke gevolgen. Onderzocht wordt bijvoorbeeld of de temperatuur van het drinkwater minder (snel) stijgt met een andere boven- en ondergrondse inrichting van de straat. Denk hierbij aan meer afstand tussen de drinkwaterleiding en het warmtenet of aan het creëren van meer schaduw en groen boven de drinkwaterleiding.

 

Opwarming in de aansluitleidingen

Na het transport komt het drinkwater terecht in de aansluitleidingen van de woningen. Deze leidingen hebben een kleinere diameter en ze liggen minder diep in grond. Als in de betreffende woning geen water wordt gebruikt, staat het water in een aansluitleiding langer stil dan in de distributieleidingen Mogelijk liggen vlakbij ook aansluitleidingen van het warmtenet. Simulaties met een theoretisch model laten zien dat het drinkwater in een aansluitleiding snel kan opwarmen. In de praktijk is hierover weinig bekend. Waternet gaat daarom onderzoeken in hoeverre het drinkwater tussen het hoofdnet in de straat en de meterkast opwarmt bij woningen die zijn aangesloten op het warmtenet. Dit gaan we doen door nauwkeurig de temperatuur te meten van het water dat uit de kraan stroomt als het een tijdje heeft stilgestaan. In de praktijk zal de temperatuur mede afhangen van het watergebruik van de bewoners. Hoe lang en hoe vaak worden de kranen in een woning opengedraaid? Daarom willen wij bij een aantal woningen ook de drinkwatertemperatuur in de meterkast over een langere periode monitoren. De onderzoeksresultaten kunnen we onder andere goed gebruiken voor het opstellen van een advies over de aanleg van ondergrondse aansluitingen bij toekomstige woningen.

 

Gepubliceerd

26-04-2021

Laatst bijgewerkt

03-05-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Projectleider

Maikel Votel

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling