Ontwikkeling van LoRa (Long Range, Low power) telemetrie-unit voor waterkwaliteitsmetingen

Innovatie

Probleem
Telemetrie is het op afstand meten van bepaalde parameters (bijvoorbeeld temperatuur, pH-waarde of saliniteit) om die vervolgens via draadloze telecommunicatie te versturen naar een andere locatie. Waterkwaliteitsmetingen worden op het moment gedaan met telemetrie-apparatuur die gebruik maakt van het hoogfrequentie 3G-netwerk. De huidige apparatuur is groot, duur en het plaatsen van de units is complex. Het 3G-netwerk kost relatief veel energie, heeft hoge abonnementskosten en heeft buiten de bebouwde kom vaak dekkingsproblemen.

 

Doel

De ontwikkeling van een alternatieve telemetrietechniek voor waterkwaliteitsmetingen dat is aangesloten op een Long Range Low Power (LoRa) netwerk. LoRa is een laagfrequentie netwerk waarmee over lange afstanden data kan worden verstuurd en ontvangen. Het stroomverbruik van deze techniek is laag en het bereik groot.

 

Stand van zaken

Dit project bestaat uit de ontwikkeling van een telemetrie unit, het ontwerpen van een prototype en deze testen in het beheergebied van Delfland. In 2020 is een eerste revisie van de hardware (printplaat) ontworpen en geassembleerd. De hardware werkt naar verwachting en op software-vlak zijn de belangrijkste onderdelen gereed: de sensor communicatie, LoRa communicatie en de LoRa berichtsamenstelling.

In de zomer van 2021 wordt het prototype opgeleverd. InterAct krijgt dan opdracht om nog twee exemplaren te maken. Deze drie worden dan in 2021 uitgeprobeerd in het meetnet van Delfland met uitzicht op implementatie.

 

(Potentiële) impact

Een besparing in kosten door lagere aanschaf- en onderhoudskosten, lagere energiekosten en lagere maandelijkse abonnementskosten. Daarnaast een bescheiden bijdrage aan duurzaamheid vanwege een lager energiegebruik. Deze telemetrietechniek draagt bij aan het accurater in beeld brengen van de waterkwaliteit buiten de bebouwde kom.

Gepubliceerd

01-06-2021

Laatst bijgewerkt

24-08-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

IoT / Sensoren

Thema

Schoon water

Projectleider

Marcel Keers

Teamleden

-

Deelnemers

Delfland

Externe partners

InterAct

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling