Onderzoek bezinkvoorzieningen

Innovatie

Een bezinkleiding in de riolering heeft tot doel om slib uit het hemelwaterstelsel af te vangen. Daarmee voorkomen we dat het slib terechtkomt in het oppervlaktewater. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde kwantitatieve rendement van de Amsterdamse bezinkleidingen 73% bedraagt. Het gemiddelde kwalitatieve rendement voor metalen bedraagt 39%, terwijl dat voor PAK 65% is. De resultaten van dit onderzoek zijn bruikbaar om het werkelijke kwantitatieve en kwalitatieve rendement van bezinkleidingen in de praktijk te berekenen. Daarnaast ziet Waternet, op basis van dit en eerdere onderzoeken, kansen om vuil efficiënter af te vangen en tegelijkertijd de kans op wateroverlast op straat te verminderen. De komende jaren zal Waternet praktijkonderzoek verrichten naar onder andere kolken zonder zandvang.

 

Meerdere interne en externe onderzoeken zijn in het verleden uitgevoerd om de werking van het hemelwaterstelsel en de bezinkvoorziening te kwantificeren. Elk van die onderzoeken heeft zich gericht op een deel van het systeem. Geen van die onderzoeken leverde een kwantitatief en kwalitatief beeld op van het totale systeem. Ook al ging het om verschillende onderzoeken, toch leverden ze wel eenduidige conclusies op. Nu is een vervolgonderzoek gedaan (“Onderzoek bezinkvoorzieningen – functioneren en rendement”, MNW Nijman 2019) dat zich richt op het functioneren van alle Amsterdamse hemelwater-bezinkvoorzieningen in de praktijk. Slechts dertien Amsterdamse hemelwaterstelsels zijn voorzien van een bezinkvoorziening. Om zoveel mogelijk slib uit het hemelwaterstelsel te kunnen afvangen zijn ze geplaatst vlak vóór de uitlaat op het oppervlaktewater (zie het schema hieronder).

 

 

Resultaat

Op basis van dit onderzoek kan de werkelijke kwantitatieve en kwalitatieve werking van bestaande en nieuw te dimensioneren bezinkvoorzieningen worden berekend. Aanbevolen wordt om niet klakkeloos een bezinkvoorziening te plaatsen, maar eerst goed na te gaan wat hij zou moeten bewerkstelligen. Waternet beziet nog of haar beleid wordt aangepast op basis van de bevindingen uit dit onderzoek.

 

 

Verder lezen?

Gepubliceerd

19-06-2020

Laatst bijgewerkt

19-02-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

-

Projectleider

Mark Nijman

Teamleden

-

Deelnemers

Waternet

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling