Menukaart van mogelijke maatregelen en technieken

Innovatie

Met de ontwikkeling van een circulair watersysteem voor 1500 woningen en 12 hectare businesspark startte in 2017 in Brainport Smart District (BSD, Helmond) een cocreatieproces met ruim dertig medewerkers van de vijf waterketenpartners in het gebied. In de afgelopen jaren hebben ze intensief samengewerkt tijdens de conceptuele ontwerpfase van het circulaire watersysteem. De volgende fase is nu in volle gang. Om initiatiefnemers (bewoners, ontwikkelaars, bedrijven, overheden en consortia) te inspireren met mogelijke oplossingen is een uitgebreid (maar niet uitputtend) overzicht gemaakt met innovatieve maatregelen en technieken. Deze lijst wordt momenteel uitgewerkt in een gebruiksvriendelijke ‘menukaart’, waarmee de informatie voor bewoners en projectontwikkelaars wordt ontsloten. Daardoor verschuift de zeggenschap over de inrichting van de lokale waterketen van de waterketenpartners naar de eindgebruikers.

 

Menukaart als tool om innovatieve governance te faciliteren

De waterketenpartners in BSD hebben in een bijeenkomst met veertig toekomstige bewoners de waterdoelstellingen besproken. Hierbij werd duidelijk dat de bewoners behoefte hebben aan meer informatie over de maatregelen die zij kunnen treffen om die doelen te kunnen te halen. Daarom hebben de waterketenpartners een ‘menukaart’ ontwikkeld met mogelijke maatregelen en technieken. Eerst is een lange lijst samengesteld van maatregelen en technieken waarmee het watersysteem en de waterketen kunnen worden ingericht om de ambities en doelstellingen van BSD te behalen. Denk bijvoorbeeld aan waterbesparende douche(kit)s of drainerende tuininrichtingen en perceelverhardingen (onder andere infiltratiekratten). Vervolgens is voor iedere maatregel en techniek meer informatie gezocht, inclusief toelichting, beeldmateriaal, data over de effecten en links naar externe informatiebronnen. De maatregelen en technieken zijn onderverdeeld in vier categorieën (Klimaat, Circulair watersysteem, Bewustwording & monitoring, Overige) en in drie ruimtelijke niveaus (Perceel, Buurtschap, Wijk).

 

De volgende fase

In de vervolgfase wordt de menukaart verder uitgewerkt, geïmplementeerd en periodiek geactualiseerd. De waterketenpartners zijn met een communicatie-expert bezig deze informatie te ontsluiten voor de toekomstige bewoners en projectontwikkelaars via een online menukaart, die is geïnspireerd op een webwinkel. In de realisatiefase wordt deze demoversie nog op onderdelen nader ingevuld en becijferd en voor bewerking afgeschermd, zodat de gebruikers (toekomstige bewoners, projectontwikkelaars) een filter kunnen aanklikken en bijvoorbeeld het aantal personen en huishoudens kunnen opgeven.

 

 

Andere initiatieven in Brainport Smart District:

Indicatoren en doelstellingen in plaats van een blauwdruk van middelen

Impactanalyses van ontwerpscenario’s als haalbaarheidstoets

 

Meer lezen:

https://www.kennisactiewater.nl/co-creatie-trajecten/brainport-smart-district/https://vimeo.com/508416349https://brainportsmartdistrict.nl/organisatie-zakelijk/programmalijnen/wijk-met-water/https://brainportsmartdistrict.nl/wp-content/uploads/2020/09/BSD_WATERLAB_RAPPORTAGE_DGTL_MIDRES.pdf

Gepubliceerd

11-05-2021

Laatst bijgewerkt

18-08-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Technologie

Zuiveringstechnologie

Thema

Schoon water
Circulaire economie
Sociale innovatie

Teamleden

-

Externe partners

Brabant Water  https://www.brabantwater.nl/ KWR Water Research  https://www.kwrwater.nl/ Provincie Noord-Brabant  https://www.brabant.nl/ Gemeente Helmond  https://www.helmond.nl/1 Stichting Brainport Smart District,  Metabolic  https://brainportsmartdistrict.nl/

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling