Materialenonderzoek circulair assetmanagement

Innovatie

In lijn met de nationale doelstelling circulaire economie in 2030 wil Waternet 50% minder (primaire) grondstoffen gebruiken. Om te bepalen welke grondstoffen we nu allemaal gebruiken, gaan we daarom een nulmeting doen. Bij die nulmeting bepalen we niet alleen de hoeveelheden, maar vooral ook de milieu-impact en de sociale impact van die grondstoffen. Daarbij kijken we onder andere naar aspecten zoals schaarste, landverbruik, watervervuiling en arbeidsomstandigheden. 

 

Technische details 

Omdat Waternet al jaren haar klimaatvoetafdruk bijhoudt, is van veel grondstofstromen al bekend hoeveel we gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor energie en chemicaliën. Maar we weten niet goed welke materialen allemaal vastliggen in onze assets. Om dit in beeld te brengen, doen we nu mee met het STOWA-onderzoek ‘Circulair assetmanagement waterschappen’, dat in juli 2020 is gestart. Maar ook is er nog een slag nodig om de stoffen uit de klimaatvoetafdruk om te rekenen naar hun milieu-impact en sociale impact. 

 

Kosten/duurzaamheid 

De nulmeting moet inzicht geven in de top tien van grondstoffen van Waternet met de hoogste milieu- en sociale impact. Deze moeten we dan als eerste reduceren om te komen tot een circulaire economie. 

 

Samenwerking 

In het STOWA-onderzoek wordt samengewerkt met Witteveen+Bos en Metabolic. De uitkomsten van dit onderzoek en van de milieu- en de sociale impact van alle grondstoffen delen we met collega-waterschappen en drinkwaterbedrijven, omdat deze aanpak tot nu toe nog niet toegepast is. 

 

Planning 

De dataverzameling voor de nulmeting van de assets vond plaats in 2020. De omrekening naar de milieu-impact en de sociale impact is ook in 2020 gestart, maar pas begin 2021 zal een top tien van grondstoffen worden vastgesteld. Deze top tien zal deel uitmaken van het nieuwe Waternet-programma Circulaire Economie. 

 

Meer lezen

Gepubliceerd

23-10-2020

Laatst bijgewerkt

25-03-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Projectleider

Enna Klaversma

Deelnemers

Amstel, Gooi en Vecht (Waternet)STOWA Witteveen + Bos 

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling