Materialenonderzoek circulair assetmanagement

Innovatie

Waternet wil in lijn met de nationale ‘Doelstelling circulaire economie 2030 50% minder (primaire) grondstoffen gebruiken. Om te bepalen welke grondstoffen we nu allemaal gebruiken, gaan we daarom een nulmeting doen. Bij die nulmeting bepalen we de hoeveelheden grondstoffen, maar vooral ook de milieu-impact en de sociale impact van die grondstoffen. Daarbij kijken we onder andere naar aspecten als schaarste, landverbruik, watervervuiling en arbeidsomstandigheden. 

 

Technische details 

Omdat Waternet al jaren haar klimaatvoetafdruk bijhoudt, is van veel stromen al bekend hoeveel we gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor energie en chemicaliën. Maar we weten niet goed welke materialen allemaal vastliggen in onze assets. Om dit in beeld te brengen, doen we nu mee met het STOWA-onderzoek ‘Circulair assetmanagement waterschappen’, dat in juli 2020 is gestart. Maar ook is er nog een slag nodig om de stoffen uit de klimaatvoetafdruk om te rekenen naar hun milieu-impact en sociale impact. 

 

Kosten/duurzaamheid 

De nulmeting moet inzicht geven in de top 10 van grondstoffen van Waternet met de hoogste milieu- en sociale impact. Deze moeten we dan als eerste reduceren om te komen tot een circulaire economie. 

 

Samenwerking 

In het STOWA-onderzoek wordt samengewerkt met Witteveen+Bos en Metabolic. Daarnaast gaan we externe expertise inhuren om de milieu- en de sociale impact van de grondstoffen te bepalen. 

 

Planning 

De dataverzameling voor de nulmeting van de assets vindt plaats in september en oktober 2020. De omrekening naar de milieu-impact en de sociale impact in november, zodat in december een top 10 van grondstoffen kan worden vastgesteld. Deze top 10 maakt deel uit van het nieuwe Waternet-programma Circulaire Economie. 

Gepubliceerd

23-10-2020

Laatst bijgewerkt

26-10-2020

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Projectleider

Enna Klaversma

Deelnemers

Amstel, Gooi en Vecht (Waternet)STOWA,  Witteveen + Bos 

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe met ons mee

Volg ons op social media

Linked

Neem contact op

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Aanmelden

Inloggen Mislukt

Contact met projectleider

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling