Infrarood Nestdetectie

Innovatie

In een dichtbevolkte samenleving als Nederland is goede natuurbescherming belangrijk.  Een uitgangspunt van de Wet Natuurbescherming is o.a. een goede bescherming van de biodiversiteit in Nederland. Wij als waterschap omarmen dit uitgangspunt en willen daarom hier een actieve rol in spelen.

Het maaien besteden we uit, maar we willen wel de vinger aan de pols houden als het gaat om het beschermen van onze fauna. We willen inzicht hebben in de fauna in ons beheergebied en hiermee de opdrachten richting onze leveranciers verfijnen of misschien zelfs toetsen.

We gaan binnenkort een proef draaien met een nest detectie drone.  We detecteren met een Infrarood camera de nesten op de oevers. Een dergelijke drone kan ongeveer 20 km per dag inspecteren, beide overs in één keer. De GPS coördinaten van de gevonden nesten worden opgeslagen in een centrale database. Via een App op een smartphone wordt de maaier  gewaarschuwd als hij of zij een nest nadert. Meerdere maaiers kunnen gebruik maken van dezelfde database.
Theoretisch kan 95% van de nesten gedetecteerd worden, maar dit gaan we uiteraard middels een of concept (POC) aan de praktijk toetsen.

 

Gepubliceerd

29-09-2020

Laatst bijgewerkt

12-07-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

-

Projectleider

UvA Hassan Ghrib

Teamleden

-

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Projectblog

Updates

19-02-2021

Test hebben uitgewezen dat de nesten worden gedetecteerd en de toepassing bruikbaar is. Echter, hebben we een uitdaging met betrekking tot het vliegveld 16-hoven. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of er eventueel ontheffingen mogelijk zijn om toch te mogen vliegen met drones.

Wetteskyp heeft een dergelijke uitdaging gehad en goed afspraken met de (militaire) vliegbasis kunnen maken. Wellicht dat we van hen kunnen leren.

Wordt vervolgt.

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling