Flexibel maaibeheer met data science

Innovatie

Het aantal keren dat we waterlopen maaien is veelal gebaseerd op ervaring en veldkennis. Nog beter is het om de maaiagenda mede te bepalen met data. Hiermee kunnen we maaibeurten beter onderbouwen en de keuzes afstemmen op af- en aanvoercapaciteit van het water en de ontwikkelingen voor plant en dier. 

In 2018 liepen we de proof of concept (poc) maaibeheer door. De natuurwetten lieten we hierbij los. We zetten slimme algoritmes aan het werk met historische data en data uit sensoren die de waterstand meten bij stuwen. Dit leverde een aardig beeld op van de opstuwing door begroeiing, in de tijd. Tijd voor een volgende stap: deze data verbinden met actuele data over weersvoorspellingen en ecologische data. De relaties tussen data zorgen immers voor weer nieuwe data, die we nodig hebben.

RAM (Realtime Advies Maaien)
Het vervolg van de poc werken we momenteel verder uit in het project RAM. Dit info-technologieproject geeft digitaal advies aan medewerkers over het wel/niet maaien van een watergang. Dit advies zien zij in een digitaal dashboard op de pc en IPhone. Zo ondersteunt het RAM de medewerkers in hun besluit om wel/niet te gaan maaien.

Het algoritme is nu alweer een stuk verbeterd. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld ook de toename in begroeiing voorspellen. Ook deze data komen samen in het dashboard.

Testen dashboard
Het dashboard testen we in een aantal waterlopen in het gebied van Aa en Maas. Als dit werkt, kunnen we voortaan op afstand bepalen wanneer er gemaaid moet worden en kunnen we die keuzes gaan onderbouwen. De eerste wijziging in de maaiplanning, naar aanleiding van het dashboard, is nu al een feit: het uitstellen van een maaironde. Ook gunstig voor de ecologie ten tijde van het broedseizoen!

We kijken uit naar een betrouwbaar systeem dat het dagelijks maaibeheer flexibel, future proof en makkelijk overdraagbaar maakt. Naar verwachting is het systeem in de loop van 2021volledig operationeel. 

Gepubliceerd

16-07-2020

Laatst bijgewerkt

05-03-2021

Status

Implementatie/Uitrol (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

Kunstmatige Intelligentie
IoT / Sensoren

Thema

Waterveiligheid
Voldoende water

Projectleider

Ruben Verkempynck

Teamleden

-Ruben Verkempynck
Stephan van Orsouw

Deelnemers

Aa en Maas

Externe partners

Ynformed

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling