EMERCHE

Innovatie

De afgelopen jaren zijn veel nieuwe technologieën beschikbaar gekomen voor het effectief monitoren van de waterkwaliteit. Omdat chemische analyseresultaten zo weinig uitsluitsel geven over de ecologische effecten van een bepaalde stof (vaak wordt de ‘so what?’ -vraag gesteld) bestaat er behoefte aan het bepalen van de biologische en humane relevantie van een chemische meting. Met EMERCHE (Effect-directed Monitoring tools to assess Ecological and human health Risks of CHemicals of Emerging concern in the water cycle) proberen we een optimale keuze te maken uit de beschikbare nieuwe op effecten gerichte monitoringstechnieken voor verschillende biologische organisatieniveaus.

 

Drie voorwaarden voor monitoring

De geselecteerde monitoringstechnieken die zich richten op ecologische effecten kunnen worden toegepast voor zowel de retrospectieve beoordeling (achteraf) als de prospectieve beoordeling (vooraf) van de risico's van chemicaliën voor zowel de menselijke als de ecologische gezondheid. Binnen deze OneHealth-context zullen alle veelbelovende op effecten gerichte monitoringtools moeten voldoen aan drie voorwaarden: 1) hun vermogen om zinvolle triggerwaarden te produceren, 2) hun vermogen om voorspellend te zijn voor menselijke gezondheidseffecten of voor ecologische effecten, zoals getest in semi-veld experimenten en 3) hun praktische bruikbaarheid, zoals geëvalueerd in een monitoringsprogramma.

 

Beschikbaarheid

De tools die voldoen aan deze drie voorwaarden, zullen worden geplaatst in een integratief kader dat alle relevante ecologische en menselijke gezondheidsaspecten omvat. Voor het gebruik en de interpretatie ervan zullen richtlijnen worden opgesteld. Deze monitoringstechnieken zijn beschikbaar voor alle waterschappen en andere waterbeheerders.

 

Samenwerking

Hierbij wordt samengewerkt met waterschappen en andere waterbeheerders, met de chemische industrie en met ingenieursbureaus. Waternet levert in-kind-bijdragen in de vorm van advisering en begeleiding.

 

Meer lezen

http://www.cec-partnership.nl/web/index.php/projects/emerche

Lara M. Schuijt, Feng-Jiao Peng, Sanne J. P. van den Berg, Milou M.L. Dingemans, Paul J. Van den Brink, 2021. (Eco)toxicological tests for assessing impacts of chemical stress to aquatic ecosystems: facts, challenges, and future, Science of the Total Environment 2021.

Waterkwaliteit en technologie

Gepubliceerd

11-01-2021

Laatst bijgewerkt

09-08-2022

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

-

Thema

Schoon water

Projectleider

Ron van der Oost

Teamleden

-Peter Beemsterboer

Deelnemers

Waternet

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling