Droogtemonitoring dijken

Innovatie

Projectbeschrijving:

Probleem

Door klimaatverandering komen langdurige droge perioden steeds vaker voor. Langdurige droogte heeft invloed op de veiligheid van regionale keringen. Delfland verhoogt dan de waakzaamheid en voert droogte-inspecties uit. Droogte-inspecties zijn tijdrovend, arbeidsintensief en kostbaar. Dit kan mogelijk efficiënter. Uit onderzoeken blijkt dat het beschrijven van de sterkte van boezemkades lastig is. Er is geen eenduidige methodiek om de veiligheid van regionale keringen tijdens droogte te beheersen.

 

Doel

Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in het gedrag van de waterhuishouding in droogtegevoelige dijken tijdens langdurige droogte en zo meer grip te krijgen op de veiligheid van deze dijken. Daarnaast is het doel om inzicht te krijgen in de bruikbaarheid van satellietbeelden bij droogte-inspecties, waardoor de inspecties efficiënter kunnen worden. Bekijk een video met meer uitleg over het project.

 

Stand van zaken

In 2020 zijn in de kruin, het talud en de teen van drie droogtegevoelige dijken peilbuizen, bodemvochtsensoren en waterspanningsmeters geplaatst. Daarnaast is op iedere locatie een neerslagstation geplaatst en op één locatie een camera om de vegetatieontwikkeling te detecteren. Ook bij Rijnland en Schieland zijn vergelijkbare monitoringslocaties ingericht. Deze instrumenten meten nauwkeurig de effecten van een uitdrogende dijk. De metingen worden tevens gebruikt om de satellietbeelden te valideren: komen de beelden overeen met de monitoring? De satellietbeelddata geeft informatie over de oppervlakkige droogtetoestand van de dijken.

De validatie van de satellietbeelden van de droogte van 2020 volgt eind 2021. Eventueel met in-situ sensoren in 2021. Deze gegevens zijn gekoppeld aan extra informatie zoals lokale neerslagstations, vegetatieontwikkeling en beelden van droogte-inspectie. Begin 2022 worden de eerste (tussen)publicaties hierover verwacht.

 

(Potentiële) impact
Door de monitoring uit te breiden met velddata worden de resultaten van de satellietbeeldverwerking accurater. Hierdoor weet Delfland eerder waar en wanneer problemen kunnen ontstaan. Zo kunnen tijdiger en betere beslissingen genomen worden.

 

Gepubliceerd

30-09-2020

Laatst bijgewerkt

12-07-2021

Status

Pilot (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterkeringenbeheer

Technologie

Drones en satellieten
IoT / Sensoren

Thema

Waterveiligheid
Asset management

Projectleider

Sophia Luijendijk

Teamleden

-

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling