digitale najaarsschouw (controle onderhoudsstaat B-watergangen)

Innovatie

door satellietbeelden, gecombineerd met kunstmatige intelligentie in te zetten kan het uitvoeren van de "najaarschouw" efficiënter, goedkoper en met een betere kwaliteit uitgevoerd worden. De computer heeft geleerd sloten die "schoon"zijn voor ons al goed te keuren, hierdoor kunnen wij ons focussen op die stukken in ons beheergebied die onze aandacht vragen.  ten opzichte van de "oude" werkwijze, sparen we als waterschap zo’n 150 werkdagen uit. Toch betekent het niet dat werknemers moeten vrezen voor hun baan. ,,Nee, iedereen zal het herkennen dat je vaak mensen tekort komt in je bedrijf. De uren die we besparen, kunnen we inzetten voor andere werkzaamheden.”

 

Inmiddels doen we dit, na een test in 2018, voor het tweede jaar op rij voor het volledige gebied van WDODelta. 

 

in de basis werkt het als volgt.  in de periode begin oktober tot begin november is de pleiades satelliet geprogrammeerd om foto's te maken van ons gebied conform een aantal specificaties waar het gaat om bewolkingsgraad en dergelijke. zodr deze binnen zijn wordt dit beeld gecontroleerd door een computeralgoritme. Dit algoritme is aangeleerd om schone en vieze sloten (vies kan ook begroeiing betekenen) van elkaar te onderscheiden. Er rolt er per vijftig meter een beoordeling uit de machine. deze beoordeling wordt nu nog nagelopen middels een visuele controle op het beeldscherm om evidente fouten er nog uit te kunnen halen, de afgekeurde watergangen worden toegewezen aan de verantwoordelijke toezichthouder die middels een app aangeeft of de computer het goed of fout had, ondersteunt door een foto waarmee we de computer kunnen leren die fout in de toekomst niet meer te maken,het systeem leert zichzelf om schone en foute sloten beter te herkennen. Met het jaar wordt dit beter.”

Als waterschap Drents Overijsselse Delta willen in ieder geval niet meer anders. ,,We gaan ernaar toe dat dit een vanzelfsprekendheid wordt, dat we geen schouw meer in hoeven te plannen.

inmiddels zijn we ook samen met alle waterschappen in Nederland, Rijkwaterstaat, de NSO (Netherlands Space Office) en Stowa ook gestart met een traject om veranderingen in de brede zin in de omgeving van waterstaatswerken te detecteren en te classificeren onder de werknaam NL- veranderdetectie

Gepubliceerd

13-10-2020

Laatst bijgewerkt

09-09-2021

Status

Implementatie/Uitrol (afgerond)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

Kunstmatige Intelligentie
Drones en satellieten

Thema

Digitale transformatie
Asset management
Voldoende water

Projectleider

Jeroen Waanders

Teamleden

-

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling