Demo medicijnrestenverwijdering met Ozon en Pacas

Innovatie

Minder medicijnresten (microverontreinigingen) in het effluent, leidt tot een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit is gunstig voor de ecologie, en voor de productie van drinkwater (vanuit de Maas)

Verwijdering van medicijnresten - of beter gezegd microverontreinigingen - staat in Nederland volop in de belangstelling, maar wordt nog niet op full scale toegepast. De demo installatie op zuivering in  Dinther biedt de mogelijkheden om op grote schaal (demo) ervaring op te doen met 2 technieken Pacas en Ozon en met de combinatie van beide technieken.

PACAS
De zuivering in Dinther heeft een capaciteit van 270.000 ie en bestaat uit 2 identieke, parallelle straten. In een van deze straten installeren wij PACAS, een dosering van poedervormig actief kool in het slib).  Met een capaciteit van 1000 m3/h kan het volledige DroogWeerAfvoer (DWA) behandeld worden. De resultaten van deze PACAS-straat vergelijken we met de niet-aangepaste straat.

OZON
Bovendien bouwen wij een ozon-installatie die minimaal 300 m3/h effluent kan nabehandelen. Dit is iets minder dan de helft van het gemiddelde DWA debiet van één straat. De ozon installatie kan het effluent van de PACAS-straat en de niet aangepaste straat behandelen.

Resultaat

De demo gaat inzicht geven in verwijderingsrendementen van verschillende componenten bij verschillende doseringen. Dit geldt voor beide technieken en voor de combinatie van technieken. Op basis van deze resultaten kan de meest geschikte techniek (of combinatie van technieken) gekozen worden, afhankelijk van onze ambitie en de reductieopgave.

Planning
Streven is om de demo medio 2023 in bedrijf te nemen. En na een onderzoeksperiode van 2 jaar willen we de installatie uitbreiden naar full scale.

Modulair
De schaalgrootte van de demo biedt de mogelijkheid om de combinatie met nutriëntenverwijdering te onderzoeken. Denk hierbij aan de bijvoorbeeld een (zand)filter achter de ozoninstallatie, gecombineerd met N en P verwijdering. Daarom wordt de installatie wordt zoveel mogelijk modulair opgezet, zodat toekomstige uitbreiding of verplaatsing eenvoudig mogelijk is. 

Gepubliceerd

16-11-2020

Laatst bijgewerkt

14-07-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Technologie

Zuiveringstechnologie

Thema

Schoon water

Projectleider

Robert Kras

Teamleden

-

Deelnemers

Aa en Maas

Externe partners

Stowa

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling