De Klimaatkubus - groene oase in de stad

Innovatie

De Klimaatkubus is een groene oase in een versteend winkelcentrum. Op warme, zomerse dagen biedt de kubus schaduw en verkoeling aan het (winkelende) publiek. Op andere dagen kun je de kubus gebruiken om te schuilen. De groene plekken zorgen voor de opvang van regenwater en de plantenbakken vangen het regenwater van het nabijgelegen dak van Theater de Meervaart op en houden dit vast. Daardoor hebben de planten ook in tijden van droogte de beschikking over een watervoorraad.

 

Verkoeling en wateropvang

De kubus biedt verkoeling, zorgt voor een natuurlijke opvang van regenwater en een betere afwatering en hij trekt nuttige dieren en insecten aan. Als een groenblauwe plek is de KlimaatKubus berekend op verschillende weersomstandigheden en dus klimaatadaptief. Vernieuwend is vooral de koppeling tussen privaat en publiek terrein. Hij bevindt zich op het Osdorpplein in het centrum van Amsterdam Nieuw-West. Hier is men bezig met een grootschalige gebiedsontwikkeling, waarbij gemeente, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars inzetten op een klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte. Omdat de grondwaterstand in dit gebied hoog is, wordt vooral gezocht naar maatregelen op het maaiveld, zoals oppervlakkige afvoer en wateropvang.

 

 

Samenwerken

De Klimaatkubus laat een groot publiek kennismaken met de voordelen van klimaatadaptief bouwen en laat zien hoe we ons kunnen wapenen tegen hitte, droogte en hevige regenbuien. Hij is tot stand gekomen door een samenwerking tussen publieke, private en maatschappelijke organisaties. Bij deze samenwerking zijn onder andere de gemeente Amsterdam, Theater de Meervaart, Amsterdam Rainproof, NL Greenlabel en Van der Tol Hoveniers betrokken.

 

Beleving van de kubus 

In de zomer van 2019 heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek gedaan naar het effect van de planten op de gevoelstemperatuur in de KlimaatKubus. Onderzoekers hebben gebruikers van het plein en de KlimaatKubus gevraagd naar hun ervaring van warmte. Planten verdampen water en hun bladeren creëren schaduw wat zorgt voor een koele plek op een verder volledig versteend plein. Uit het belevingsonderzoek blijkt dat er bij de KlimaatKubus op warme dagen een lichte afname van hittestress werd ervaren. De KlimaatKubus doet zijn werk en zorgt dus voor aan aangename plek.

Gepubliceerd

18-05-2020

Laatst bijgewerkt

10-01-2022

Status

Pilot (afgerond)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

Klimaatadaptie

Projectleider

Selma Busing

Teamleden

-

Deelnemers

Waternet

Externe partners

Gemeente Amsterdam, Theater de Meervaart, Amsterdam Rainproof, NL Greenlabel, Van der Tol Hoveniers.

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling