De impact monitor

Innovatie

De komende jaren moeten we steeds zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen. Zowel de gemeente Amsterdam als het waterschap Amstel, Gooi en Vecht willen namelijk bijdragen aan de doelstellingen van het Rijk om in 2050 helemaal circulair te zijn. Daarvoor moeten we weten welke activiteiten en materialen het milieu het meest belasten en waarom. In 2022 ontwikkelen we daarom de impact monitor. Dit systeem kan de impact van Waternet op het milieu op geautomatiseerde wijze in beeld brengen op basis van de data die we verzamelen. Denk hierbij aan informatie over emissies, materiaalgebruik en bodemdaling.

 

Het ontwikkelen van de impact monitor

De impact monitor kan op geautomatiseerde wijze de benodigde informatie uit de systemen van Waternet te halen, transformeren (in impacts) en visualiseren in een dashboard. Er ligt binnen Waternet al software voor de hand om de impact monitor te ontwikkelen; Microsoft Power Bi. Met Power Bi kan de koppeling, transformatie en visualisatie van impact gerelateerde data worden gemaakt. Het opzetten van een complex dashboard als dit vereist echter veel afstemming met verschillende systemen (denk PIMS, ArcGIS, Maximo, etc.). Ook komt er validatie en afstemming met verschillende stakeholders bij kijken om te zorgen dat het systeem gebruiksvriendelijk is. Het project bevat dus onder andere data engineering en system design in combinatie met onze bestaande kennis op het gebied van duurzaamheid. 

 

Digitale transformatie milieu impact

Er zijn al rapportages die Waternet’s impact op het klimaat behandelen (bijvoorbeeld de jaarlijkse klimaatvoetafdruk). Echter kosten deze veel tijd en handwerk om te maken. Het resultaat is daarnaast statisch en een momentopname, waardoor het moeilijk is om die data in te zetten voor alle doelen. De impact monitor zal veel manuren besparen door deze rapportages te genereren met minder menselijke tussenkomst. Zo is er meer tijd over om Waternet duurzamer te maken. Ook zal het systeem data over de impact van Waternet toegankelijk maken voor iedereen in de vorm van een Power Bi dashboard. Door middel van dit dashboard is iedere gebruiker in staat Waternet’s impacts te bekijken vanuit hun eigen invalshoek. 

 

Planning 

Het project begint met een analyse van bestaande impact rapportages zoals de jaarlijkse ‘Klimaatvoetafdruk’ en de ‘Nulmeting Waternet Circulair 2020’. Hieruit kunnen de benodigde data en kengetallen voor de impact monitor worden bepaald. Vervolgens zullen de bronnen voor deze data worden verkend en klaar worden gemaakt voor gebruik met Power Bi. Als de benodigde data direct uit de systemen in Power Bi kan worden geladen, zal deze worden getransformeerd aan de hand van de hiervoor genoemde kengetallen in impacts. Dit alles wordt dan inzichtelijk gemaakt in een dashboard met behulp van passende visualisaties. De eerste versie van de impact monitor zal rond de zomer van 2022 klaar zijn.  

 

Meer informatie

Het project is tijdens de Amsterdam International Water Week (AIWW) 2021 gepresenteerd. Kijk hier de presentatie terug.

Gepubliceerd

26-04-2022

Laatst bijgewerkt

19-05-2022

Status

Implementatie/Uitrol (lopend)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

IoT / Sensoren

Thema

Circulaire economie
Digitale transformatie

Projectleider

Thomas Hes

Teamleden

-Alex van der Helm
Enna Klaversma
Niels Jonkers

Deelnemers

Waternet

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling