Circular Rain - Ontwikkeling van een ondergronds regenwaterbufferings- en zuiveringsconcept

Innovatie

Probleem
Er komen steeds meer initiatieven om regenwater vertraagd af te voeren. De inzet van regenwater om het gebruik van drinkwater te verminderen en de droogteproblematiek aan te pakken gebeurt echter nauwelijks. EWB heeft -mede op basis van onderzoek op de WaterStraat- een perspectiefvol ondergronds regenwaterbufferings- en zuiveringsconcept ontwikkeld. Het EWB-concept is een ecologische, low-tech en energiezuinige manier om regenwater te bufferen én te zuiveren.

 

Doel
Onderzoeken in welke mate het mogelijk is regenwater volgens het EWB-concept op een veilige manier voor toepassing als blus-, sproei-, speel- of proceswater te gebruiken, welke technieken voor opslag en zuivering hiervoor nodig en mogelijk zijn, en hoe de kwaliteit te monitoren om een veilige toepassing te garanderen.

 

Stand van zaken
Het KWR-onderzoek richt zich op toepassingsmogelijkheden van het EWB-concept als proceswater, bluswater en speelwater. Dit wordt op verschillende locaties buiten Delfland getest. Delfland is agendalid en met name betrokken bij de toepassing als speelwater. In 2020 en 2021 zijn de pilotlocaties ingericht en hebben de eerste bemonsteringen plaatsgevonden. Communicatie over dit  project vindt plaats op basis van een hiertoe opgesteld communicatieplan.

Het project is in overleg met alle partners met één jaar verlengt en loopt na 2021 ook door in 2022 omdat er een groot aantal pilots in het onderzoek zijn opgenomen en het opstarten een langere aanlooptijd nodig had mede veroorzaakt door COVID-19. De nieuwe einddatum is dus 31 december 2022. In 2022 zal er ook ingezet worden op voor (tussentijdse) kennisuitwisseling en - ontwikkeling in de vorm van bijvoorbeeld een (aantal) workshop(s) waarbij KWR WaterBV als projectleider in samenwerking met de partners haar rol pakt.

 

(Potentiële) impact
Het project levert Delfland kennis op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, duurzaamheid en waterbewustzijn. Deze kennis kan Delfland in potentie zelf toepassen en via Klimaatkrachtig Delfland ook eenvoudig verspreiden naar andere gebiedspartijen.

Gepubliceerd

04-06-2021

Laatst bijgewerkt

12-11-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

-

Thema

Klimaatadaptie
Voldoende water

Projectleider

Torben Tijms

Teamleden

-Torben Tijms
Marilinde van der Meide - van Doorn

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling