Circulaire fundering voor verharding op dijken (Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld)

Innovatie

Het aanbrengen van een verharding op de Oostdijk was nog één van de restpunten in het Ruimte voor de Rivier-project hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Omdat zware machines, die ingezet worden voor beheer en onderhoud en voor dijkinspectie onder extreme omstandigheden, schade kunnen veroorzaken, is een goede verharding in de kruin van de dijk nodig. De verharding bestaat in dit geval uit grasbetonstenen op een fundering die wordt gecreëerd uit de aanwezige kleiafdekking van de dijk zelf. Door de holle ruimtes in de grasbetonstenen zal gras groeien, waardoor de dijk blijvend een groende uitstraling heeft. In totaal betreft het hier een oplossing voor 5.300 meter primaire waterkering. De oplossing is binnen de bouwteamovereenkomst voor de Oostdijk van Veessen-Wapenveld door NTP en Terrastab aangedragen.

Fundering uit klei
Het oorspronkelijke idee was de waterdichte kleiafdekking af te graven en een fundering van zand en menggranulaat op de aanwezige zandkern aan te brengen. Omdat deze oplossing arbeidsintensief is, veel transport vergt en de mate van waterdichtheid in de kruin vermindert, wordt de fundering nu gecreëerd uit de aanwezige kleiafdekking. Door een klein percentage kalk en cement door het kleipakket te mixen, ontstaat een stabiel, waterdicht kleipakket dat een vergelijkbare draagkracht heeft als een fundering die bestaat uit puin. De constructie wordt daarmee in alle situaties overrijdbaar zonder de waterdichtheid en erosiebestendigheid van de dijk in de kruin negatief te beïnvloeden. Doordat de bestaande klei gebruikt wordt voor het maken van de fundering blijven de aansluitingen van de kleideklagen behouden.

Minder transport
Voordeel van deze oplossing is dat veel minder transport hoeft plaats te vinden. Zo’n 10.000 m³ grond hoeft niet te worden afgevoerd en 9.500 ton puin hoeft niet te worden aangevoerd. Deze reductie betekent ook dat de wegen in de omgeving van de hoogwatergeul minder worden belast. Toch is het niet zo dat er helemaal geen (grond)transport plaatsvindt. De af te graven toplaag wordt namelijk naar een perceel binnen het projectgebied vervoerd. En de grasbeton stenen worden aangevoerd. De innovatieve fundatie oplossing draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen van het waterschap. De stikstof-depositie is verlaagd en er zijn minder primaire grondstoffen toegepast.

Projectleider: Robbert Bruin

https://www.youtube.com/watch?v=0wp9J3JEL9A

Gepubliceerd

29-09-2020

Laatst bijgewerkt

18-06-2021

Status

Implementatie/Uitrol (afgerond)

Bedrijfsfunctie

Waterkeringenbeheer

Technologie

-

Thema

Waterveiligheid
Circulaire economie
Asset management

Projectleider

Robbert Bruin

Teamleden

-

Externe partners

NTP Terrastab

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling