Biologische bestrijding Japanse duizendknoop

Innovatie

Probleem

De Japanse duizendknoop is een ongewenste woekerende exoot die op diverse Delfland-locaties voorkomt, waaronder waterkeringen. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de biodiversiteit als waterveiligheid. De bestrijding van de Japanse duizendknoop is moeilijk en kostbaar. Er is hiervoor nog geen eenduidige best werkende techniek.

 

Doel

Het onderzoeken en testen van de effectiviteit van de inzet van een natuurlijke vijand (schimmel) bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop en andere Aziatische duizendknopen.

 

Stand van zaken
In 2020 is de schimmel uitgezet en zijn de eerste resultaten binnengekomen. De aantasting van met schimmel behandelde bladeren (virulentie) was minder dan gehoopt. Het is nog onduidelijk waardoor deze resultaten tegenvallen (hypothese: verdroging). CABI en Knoppert doen hier samen onderzoek naar in het lab en in veldproeven in Engeland. Op basis daarvan worden de vervolgstappen bepaald. Het ontwikkelen van een schimmelproduct is een langdurig en kostbaar traject. In dit beginstadium is de kans van slagen moeilijk in te schatten.

Dit tweejarige traject loopt door enkele maanden vertraging in januari 2022 af. Naar verwachting wordt dan een onderzoeksrapport opgeleverd. Er zijn intenties om een vervolgonderzoek op te starten en inhoudelijke verbreding naar andere plantaardige exoten. Afhankelijk van de verdere onderzoeksresultaten en de gekozen exoten in het vervolgtraject, neemt Delfland een besluit over deelname aan dit vervolgtraject.

 

(Potentiële) impact

Het effectief en efficiënt bestrijden van de verspreiding van de Japanse duizendknoop en zo invulling geven aan het exotenbeleid van Delfland. Bestrijding van de Japanse duizendknoop heeft een positieve impact op de biodiversiteit en draagt naar alle waarschijnlijkheid bij aan de stabiliteit van waterkeringen en daardoor aan de waterveiligheid.

Gepubliceerd

04-06-2021

Laatst bijgewerkt

13-09-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Waterkeringenbeheer

Technologie

-

Thema

Waterveiligheid
Biodiversiteit
Asset management

Projectleider

Jaco Seijsener

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling