3D-geprint zeolietfilter

Innovatie

Medicijnresten in afvalwater vormen een probleem. Het AdOx-proces (adsorptie en oxidatie) biedt uitkomst door medicijnresten te adsorberen aan synthetische zeolieten en door de verzadigde zeolieten te regenereren via oxidatie met ozon. AdOx biedt de volgende voordelen: • Zeolieten zijn zeer selectief voor medicijnresten. Doordat ze geen andere organische stof adsorberen, zijn de contacttijden kort en de adsorptiefilters klein. • De regeneratie met ozon vindt plaats in een zijstroom. Daardoor komen bijproducten en bromaat niet terecht in het behandelde afvalwater. • De regeneratie kan op locatie plaatsvinden, zodat transport niet nodig is.

 

Bewerkelijke filterproductie

De vraag is vooral op welke manier de poedervormige zeolieten kunnen worden toegepast in een filter. Mogelijk biedt 3D-printing daarvoor de oplossing. Zeolietkorrels kunnen worden gemaakt door zeolietpoeder te mengen met klei als bindmiddel. Uit deze pasta kunnen dan met een extruder (een matrijs waar vervormbaar materiaal doorheen kan worden geperst) "slierten" worden gemaakt, die na droging worden gebroken tot staafjes/korrels met bijvoorbeeld een lengte van 3 mm en een diameter van 1 mm. Deze kunnen vervolgens worden gesinterd (materiaalkorrels verhitten tot een temperatuur waarop ze net niet smelten),waarna met dit product een filter kan worden gevuld.

 

Filters printen

Al met al is dit een bewerkelijk proces. Daarom is het veel interessanter om het mengsel van zeolietpoeder en klei met een 3D-printer direct tot een filter te "spuiten". Dit is een aantrekkelijke optie, omdat juist dán kan worden gewerkt met kleine adsorptiefilters, die op locatie worden geregenereerd. De opschaling van deze productiewijze vormt een uitdaging en vraagt om verder onderzoek.

Waterkwaliteit en technologie 

Gepubliceerd

22-04-2020

Laatst bijgewerkt

15-12-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Bedrijfsondersteuning
Waterketenbeheer
Watersysteembeheer

Technologie

3D-printen
Zuiveringstechnologie

Thema

Schoon water
Asset management

Teamleden

-

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Projectblog

Updates

30-06-2021

Hoewel het 3D printen goed gaat, wordt voor pilot plant toepassingen gekozen voor zeoliet in korrelvorm. Met een extrusieproces zijn goede korrels te maken die voldoende slijtvast zijn in een vastbed filter.

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling