Klimaatadaptief parkeren - De nieuwe standaard!

Bas Rem 28-01-2025
725 keer bekeken 7 reacties

We moeten samen de openbare ruimte klimaatadaptief maken. Klimaatadaptieve parkeerplaatsen zijn een kansrijke maatregel. Met deze challenge wil het Hoogheemraadschap van Delfland gemeenten helpen dit proces te versnellen en het waterbergend vermogen van stedelijke gebieden te vergroten.

Einddatum challenge

31-03-2025

Sponsor(s) van de challenge

Hoogheemraadschap van Delfland

Moderator(en) van de challenge

Hoogheemraadschap van Delfland

Beoordelaar(s)/jury van de challenge

De ingediende ideeën zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het fieldlab The Green Village, ParkPositive/Rain(a)Way en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Challenge manager

Marilinde van der Meide - van Doorn

Status

Indienen

Organisator

Delfland

Wat is jouw ‘best-practice’ - reeds uitgevoerd of een droom - om klimaatadaptief parkeren dé nieuwe standaard te maken?

Maak van je collega’s echte klimaatbewuste meedenkers en doeners! Welke (creatief) proces of instrument bedenk jij (met je collega(‘s)) om morgen al te starten met de aanleg van klimaatadaptieve parkeerplaatsen in jouw gemeente? En hoe kun je andere gemeenten en partijen hiermee inspireren?

Ga naar inzendingen!

 

Waarom deze challenge?

Wij zijn met elkaar aan zet om de openbare ruimte klimaatadaptief in te richten. Het Hoogheemraadschap van Delfland is geen eigenaar van de openbare ruimte, maar wil wel graag gemeenten helpen om dit proces te versnellen en zo meer water vast te houden waar het valt. Om dit doel te bereiken is het nodig om klimaatadaptieve maatregelen voor de openbare ruimte effectief in beleid te verankeren en blijvend in te zetten op kennisontwikkeling, kennisdeling en bewustwording.

Parkeerplaatsen maken 10-30% uit van de publieke ruimte in het stedelijk gebied. Klimaatadaptieve parkeerplaatsen hebben onder andere als voordeel dat deze waterdoorlatend zijn en (indien groen) hittestress reduceren en de leefkwaliteit van de bestaande stad verbeteren.

Door deze challenge wil Delfland een platform bieden om elkaar te inspireren en gemeenten helpen hun droom werkelijkheid te maken. Een mooie prijs is gekoppeld aan deze challenge! Zo zorgen we er samen voor dat onze regio bestand is tegen het veranderde klimaat en tegelijkertijd ook mooier en leefbaarder wordt!

Wat houdt de challenge in: aan welke criteria moet jouw inzending voldoen?

  • Effectief en impactvol:

Wat levert jouw idee op? Hoe zichtbaar is jouw idee straks voor de organisatie en daarbuiten? Is jouw idee ook op te schalen of door andere partijen (grondeigenaren) te gebruiken? Hoe ga je communiceren over jouw idee? Hoe doelmatig - schop in de grond! - is jouw idee?

  • Laagdrempelige call-to-action:

Waarom is jouw idee gemakkelijk (praktisch) uit te voeren? Hoe kun je hier morgen al mee aan de slag? Denk aan: doeltreffend, eenvoud, snelle realisatie, op te schalen, doordacht, uitvoerbaar plan met capaciteit/inzet mensen, kosteneffectief en tijdsplanning.

  • Creatief:

Wat maakt jouw idee verrassend, nieuw en/of bijzonder? Hoe past jouw idee typisch bij jouw organisatie en de ruimtelijke inrichting van jouw gemeente? Draagt jouw idee ook bij aan bijvoorbeeld bewustzijn vergroten, waterberging realiseren, tegengaan van zoetwatertekorten, vergroten van biodiversiteit, borging in beleid, kennisontwikkeling en innovatie?

  • Integraal:

Hoe draagt jouw idee bij aan andere doelen van jouw gemeente? Zoals sociale rechtvaardigheid, maatschappelijke opgaven, duurzaamheid, biodiversiteit, woningbouwopgave etc. En op welke wijze worden de omgeving betrokken bij de ruimtelijke inpassing van klimaatadaptieve parkeerplaatsen?

  • Samenwerking:

Hoe ga je de samenwerking met jouw collega’s aan? En met wie zoek je de samenwerking op een ander niveau en/of met externe partijen? Hoe wordt jouw idee beter van deze samenwerking? Denk ook in termen van wederkerigheid en energie.

  • Jij als mogelijke prijswinnaar* :

Hoe zou jij de prijs (voucher) á €5000,- besteden binnen jouw organisatie ter uitvoering van jouw idee?

*(uitsluitend voor gemeenten binnen werkregio Delfland!)

 

Wat levert deelname aan de challenge je op?

Door mee te doen aan deze challenge zet je jezelf en jouw organisatie in beweging om klimaatadaptief parkeren de nieuwe standaard te maken.

Delfland belooft alle ideeën te voorzien van feedback en de beste drie winnen een mooie prijs en zullen in het zonnetje gezet worden.

 

Hoe te reageren?

  • Reageer door onderaan deze pagina een reactie met jouw idee te plaatsen
  • Gebruik hiervoor het 'Indieningsformulier' te hieronder downloaden bij de toegevoegde bestanden
  • Het is mogelijk om bijlagen toe te voegen, maak hier gebruik van!
  • Anderen kunnen jouw inzending hier inzien en liken

Voor vragen over deze challenge kan gemaild worden naar info@klimaatkrachtig.nl

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Marilinde van der Meide - van Doorn

21-03-25 om 10:53

Dick Bakker van de gemeente Katwijk ontwikkelde succesvol een handboek klimaatadaptief parkeren. Hij zal op Nationale Klimaat Expo in Houten zijn inzichten delen tijdens een kennissessie op 16 april a.s.. Meld je snel aan en laat je inspireren over alles voor een klimaatbestendige, slimme en gezonde leefomgeving!

https://nationaleklimaatexpo.nl/nl/bezoeker/programma/handboek-groen-parkeren-van-beleid-tot-uitrol-van-klimaatadaptief-parkeren

Marilinde van der Meide - van Doorn

21-03-25 om 8:36

Inspiratie voor challenge-waardige ideeën! Denk buiten de kaders!

  • “Kinderen parkeren niet”: ontwerpwedstrijd voor inrichting van de straat (Lansingerland)
  • Klimaatadaptief parkeren vastleggen in handboek openbare ruimte
  • Tuinstraten vs. centraal parkeren in de wijk
  • Parkeerplaatsen inzetten voor hergebruik van water in droge tijden
  • Uitrollen van intern proces om collega’s in actiemodus te brengen
  • Technische onderzoeksvraag aan de waterstraat voorleggen
  • “Beheerderssafari”: op excursie met je collega’s langs praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen delen
  • Geld besparen met klimaatadaptieve parkeerplaatsen: een verkenning hoe een klimaatadaptieve parkeerplaats goedkoper kan zijn dan een normale parkeerplaats
  • Vervangingsopgave samenpakken met het thema integrale toegankelijkheid
  • Combineren van opgaven verminderen hittestress en toegankelijkheid voor minder validen 
  • Inzet van gewapend gras als oplossing voor parkeerdruk
  • Izet op verminderen verlagen van de parkeerbalans in nieuwbouwwijken
  • Het maken van een kansenkaart met locaties voor klimaatadaptief parkeren
  • Ontwikkelvraagstuk voor machinale aanleg van circulaire kimaatadaptatieve parkeerplaatsen waarbij klinkers worden hergebruikt

Marilinde van der Meide - van Doorn

07-03-25 om 14:26

Eerste idee is ingediend! Gemeente Lansingerland bijt de spits eraf!

Benieuwd naar hun idee met de titel "Kinderen parkeren niet". Download het ingevulde indieningsformulier hier en laat je inspireren!

Marilinde van der Meide - van Doorn

07-03-25 om 9:33

Wist je dat ....

... er inmiddels héél véél marktpartijen zijn die concepten voor klimaatadaptieve parkeerplaatsen hebben ontwikkeld? 

Zo heeft Morssinkhof Infra in samenwerking met Heicom een nieuw concept geïntroduceerd genoemd Spazio. Ze kunnen zowel advies geven als het onderpakket, het groen en de bestrating aanleggen. Kijk snel op: https://https://morssinkhof-infra.nl/innovatie/de-nieuwe-norm-in-groen-parkeren-spazio/

En hieronder nog een greep uit de tal van producten die er op de markt zijn:

Marilinde van der Meide - van Doorn

28-02-25 om 9:44

Hulp nodig bij je idee? Meld je aan via info@klimaatkrachtig.nl * voor een online werksessie op:

  • Optie 1: Maandag 17 maart van 11:00u tot 12:00u  
  • Optie 2: Donderdag 20 maart van 10:00u tot 11:00u

Tijdens deze online werksessie  willen we graag met verschillende gemeenten sparren wat de mogelijkheden zijn. De werksessies zijn zo opgezet dat je aan het eind van het uur je idee in het juiste format kan indienen. 

*Mocht je al een agendaverzoek hebben ontvangen voor deze online werksessie, hoef je dit verzoek alleen nog maar te accepteren!

Marilinde van der Meide - van Doorn

21-02-25 om 13:38

Nog meer inspiratie: Natuurlijk kun je onder grote parkeerterreinen waterberging realiseren!

Om wateroverlast in het centrum van Elspeet tegen te gaan, werd in 2018 een ondergrondse waterbergende bak gebouwd. Onder de parkeerplaats bij de Dorpskerk kan 1250 kuub water worden opgeslagen. Naast de kerk is een gigantisch gat gegraven van ruim drie meter diep. Daarin zijn betonnen ‘tafels’ van het bedrijf Trewatin geplaatst, waar het water in kan stromen als het hard regent.

Trewatin profileert zich als bedrijf dat een compleet pakket kan bieden. Van advies en ontwerp tot uitvoering, beheer en onderhoud waarbij zij met de opdrachtgever - vaak een gemeente - in gesprek gaan en in het gehele proces kan ontzorgen.

Een projectvideo is hier te bekijken: 

 

Jonna den den Uyl

03-02-25 om 10:03

Ter inspiratie: Het eerste handboek groen parkeren is ontwikkeld voor de gemeente Katwijk.

Het handboek is ontwikkeld na grondige inhoudelijke sessies met diverse stakeholders binnen de gemeente. Het omvat zowel een gestandaardiseerd systeem, inclusief de juiste funderingsopbouw en esthetiek, als diverse standaardprofielen.

Meer info: https://rainaway.nl/handboek-groen-parkeren/

Cookie-instellingen