Hoe houd je water buiten de deur?

14-11-2021
1938 keer bekeken 0 reacties

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hoosbuien en hoogwater in beken en rivieren. Afgelopen juli overstroomde daardoor grote delen van Limburg. In veel huizen stond het water tot de knieën of hoger.

Einddatum challenge

20-12-21

Sponsor(s) van de challenge

Josette Van Wersch

Moderator(en) van de challenge

Paul Heeskens, Raudhi Ohorella, ir. Kees Dorst, Ellen Smit, Geert Stroucken, Anne Buit, Max van Leeuwen

Beoordelaar(s)/jury van de challenge

Erik Keulers, Paul Heeskens, ir. Kees Dorst, Ralf Keulen, Josette Van Wersch

Challenge manager

Paul Heeskens

Status

Afgesloten

Organisator

Limburg

Waterschappen werken hard aan waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast. Maar iedereen kan ook zelf maatregelen nemen om hun huis te beschermen. Daarom start Waterschap Limburg een Winnovatie challenge: Een zoektocht naar oplossingen die mensen zelf snel en makkelijk kunnen gebruiken om het water buiten hun huis of bedrijf te houden. Tot en met 14 november kan iedereen ideeën insturen. Het beste idee wordt verder uitgewerkt en, wanneer mogelijk, uitgevoerd. De bedenker van het beste idee wint 1000 euro.

Het probleem

Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Door deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast (van beken en rivieren) groter. Die overlast kunnen we soms op tijd zien aankomen, maar in veel gevallen kan het ook snel gaan. Iedereen kan zelf maatregelen nemen om schade te voorkomen. Voorbeelden staan in onze folder (bijlage) en op de websites (www.waterklaar.nl & www.wachtnietopwater.nl). Wij denken dat er nog veel meer kan en misschien wel praktischer, sneller of goedkoper.

De uitdaging   
Hoe houd je water buiten de deur? Hoe kun je op een makkelijke, veilige en vernieuwende manier je huis en inboedel beschermen tegen water?

Welke ideeën zoeken we?
Alle ideeën en oplossingen zijn welkom.  Van alleen een idee tot al verder uitgewerkte prototypen, van zandzakken voor je deur tot een hightech beweegbare dijk in de tuin. Voor de hand liggend of out-of-the-box, van alleen een idee tot al verder uitgewerkte prototypen. De kenmerken van goede ideeën en oplossingen zijn: 

 • De oplossing voorkomt of beperkt schade door wateroverlast aan gebouwen en inventaris.
 • De oplossing is betrouwbaar en veilig.
 • De oplossing is makkelijk in te zetten, met de hand of met simpele hulpmiddelen.
 • De oplossing is op veel locaties en in veel situaties te gebruiken.
 • De oplossing is betaalbaar.
 • Het idee is vernieuwend.


Hoe doe ik mee?   
Klik op de pagina op de blauwe knop 'doe mee' en op de volgende pagina op ‘nieuw idee indienen’. Maak voor jezelf een inlog aan, zodat je later ook terug kan naar je idee. Je komt daarna op een formulier waar je je idee kunt inleveren. Je kunt je idee aanvullen met afbeeldingen, filmpjes (maximaal 3 minuten) en bestanden (maximaal 3 pagina’s). Inspireer ons! En geef je idee een aansprekende of originele naam.

Tot en met 14 november kan iedereen ideeën insturen. Als je student bent, doe dan mee met de studentenchallenge en klik bij het indienen het vakje student aan (hieronder meer info).

Studentenchallenge
Ben je student en ben je op zoek naar een uitdagende stage plek? Doe dan mee aan de studentenchallenge. De regels en de uitdaging zijn hetzelfde alleen de prijs is anders. De winnaar van de studentenchallenge mag zijn of haar eigen idee verder uitwerken tijdens een stage bij Waterschap Limburg. Daarnaast wint de winnaar van de studenten challenge 1000 euro.

Wat gebeurt er met de ideeën?   
De jury kiest het beste idee op basis van de kenmerken hierboven. Dit idee werken we met de bedenkers verder uit. Blijkt het idee dan haalbaar dan voeren we het idee ook echt uit!  Begin december maken we het winnende idee bekend.

Voor de winnaar van het beste idee is er een geldprijs van 1000,- euro. Voor studenten is er een aparte studentenprijs van 1000,- euro en de mogelijkheid om bij het waterschap tijdens een stage het idee zelf verder uit te werken.

Spelregels:
Ingediende ideeën worden vanaf het moment van indienen als openbare informatie beschouwd. Dit betekent dat Waterschap Limburg én andere partijen elk idee mogen gebruiken voor verdere ontwikkeling en (commerciële) toepassing. Dit geldt ook wanneer het idee geen prijs heeft gewonnen.

 • Je mag meerdere ideeën indienen.
 • Je kunt ook na indiening je idee bewerken en aanvullen. Op 14 november om 23.59 uur wordt het idee 'bevroren'.
 • Na indiening van je idee kan de organisatie je benaderen voor vragen of het verzoek om aanvullende informatie.
 • De ingediende ideeën zijn vertrouwelijk. Anderen kunnen jouw idee niet inzien. Na afloop van de challenge kunnen ideeën wel openbaar gemaakt worden.
 • Wanneer ideeën sterk op elkaar lijken, kan de jury besluiten om een gedeelde winnaar aan te wijzen.
 • Bekende oplossingen of technieken, zoals in de bijgevoegde flyer, komen niet in aanmerking voor de prijs.
 • Als er geen vernieuwend idee is ingediend dat genoeg aan de bovengenoemde kenmerken voldoet, behoud de jury het recht om geen prijs uit te reiken.
 • Alleen studenten die bij een erkende onderwijsinstelling ingeschreven staan kunnen meedoen aan de studentenchallenge.
 • Beslissingen van de jury zijn definitief, er kan geen bezwaar worden aangetekend.

Door mee te doen aan deze challenge ga je akkoord met de bovenstaande spelregels.

Zelf al maatregelen nemen tegen wateroverlast? Of inspiratie opdoen voor de challenge?
In de folder in de bijlage en op de websites www.wachtnietopwater.nl en www.waterklaar.nl vind je allemaal tips om je huis en tuin aan te passen zodat water buiten de deur blijft.

Heb je vragen over deze challenge neem dan contact op met winnovatie@waterschaplimburg.nl.

Bekijk inzendingen 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen