Think like an Astronaut: Ontwikkel een stadswijk als een ruimteschip

Think like an Astronaut: Ontwikkel een stadswijk als een ruimteschip

Binnenkort op Winnovatie: nog meer innovaties, nog meer ideeën en challenges die het klimaat raken, circulariteit, participatie in de wijk, de digitale transitie…

Ontwikkel een stadswijk als een ruimteschip: volledig zelfvoorzienend op voedsel, energie en water.

Stel je eens voor dat een wijk in een stad net als een ruimteschip volledig zelfvoorzienend is qua energie, water én voedsel. Hoe zou zo’n wijk er dan uit zien? Welke faciliteiten zijn nodig? Hoe wordt het georganiseerd?

Gebruik het perspectief van een astronaut om naar de stadswijk van de toekomst te kijken en laat daarbij alle bestaande beelden van stadsmanagement en status quo los. Heb je een groot idee? Klein idee? Een idee over een bepaald onderdeel van zo’n wijk? Deel je idee en win €7.500 voor de verdere ontwikkeling! 
 

Waarom?
Steden zijn grootverbruikers van water, grondstoffen en energie. Maar in een toekomstige circulaire economie zijn deze stromen niet meer (ruim) beschikbaar. In een ruimteschip is dat nu al zo, iedere gram die extra mee de ruimte in moet, kost veel extra brandstof. Water en voedsel moeten dus zoveel mogelijk hergebruikt worden en binnen in het ruimteschip worden geproduceerd met wat er al is. Wij willen graag weten hoe een stadswijk eruit komt te zien en georganiseerd wordt als hij ontwikkeld wordt met dezelfde gedachte.   

 

Wat zoeken we? 
Neem ons mee in hoe een zelfvoorzienende stadswijk eruit zou kunnen zien: wat voor soort technieken zijn er nodig, hoeveel ruimte hebben deze nodig en waar zouden ze geplaatst kunnen worden? Je idee hoeft niet volledig uitgewerkt te worden - het draait niet om de individuele technieken - het gaat om het briljante idee achter het gehele concept.

Hoe ontstaat jouw zelfvoorzienende stadswijk? Hoe wordt hij georganiseerd: wie moet het initiatief nemen, wie neemt welke rol op zich, hoe wordt het betaald, wie deelt mee in de (financiële) opbrengsten, hoe ga je om met inclusiviteit etc. 


Geef aan wat de toegevoegde waarde voor de omgeving is, zodat iedereen wil dat jouw stadswijk er komt. Vertel daarnaast hoe het idee bijdraagt aan een versnelling van de woningbouw.

De jury, die zich over de ingediende ideeën buigt, hecht vooral waarde aan nieuwe inspirerende vergezichten (in woord en beeld),die toekomstbestendig zijn en bijdragen aan een duurzame samenleving. Bij voorkeur biedt het idee ook concrete handelingsperspectieven om op korte termijn al te kunnen starten. 


 Wat zoeken we niet?
We zijn niet op zoek naar individuele innovaties, technieken of technologieën. Het gaat om het totaalplaatje, waarbij wij ervan overtuigd zijn dat als dat klopt, de techniek wel volgt. 

 

Hoe doe je mee? 
Ben je enthousiast en wil je meedoen met deze challenge? Druk dan op de knop ‘Een nieuw idee indienen’. Je wordt dan gevraagd je aan te melden voor Winnovatie, waarna je aan de slag kan met de beschrijving van jouw idee. We ontvangen dan graag een samenvatting en uitleg van toegepaste technieken en de benodigde organisatie. Ook horen we graag hoe jouw idee zorgt dat de wijk aantrekkelijk is voor de inwoners van de wijk en zorgt voor versnelling van de woningbouw. Het toevoegen van een video of infographic wordt gewaardeerd! 

Wat kan je winnen?
Het beste idee belonen we met €450! Daarnaast gaan we dit idee, in overleg met de indiener(s) verder uitwerken. Daar hebben we €7.500 voor beschikbaar. Ook hebben we nog een aanmoedigingsprijs van €100 voor het meest creatieve idee.

 

Wie zijn wij?
De challenge is uitgezet door de Energie- en Grondstoffenfabriek (www.efgf.nl). De EFGF houdt zich al ruim 10 jaar bezig met het versnellen van de terugwinnen van alles wat van waarde is uit afvalwater. De laatste tijd leggen we de focus daarnaast meer op de (afval)waterketen in een toekomstige circulaire economie. We geloven dat de waterschappen hierin niet alleen kunnen optrekken, maar de samenwerking moeten zoeken met andere partijen in de waterketen. Denk daarbij in ieder geval aan gemeenten, maar ook aan woningbouwers, drinkwaterbedrijven en bewoners.

Bij deze challenge werken we samen met de gemeente Groningen, die ambities heeft in het circulair maken van de stad. Wethouder Roeland van der Schaaf is voorzitter van de jury die de ideeën zal beoordelen. Andere juryleden zijn:

 • Rob Suters, directeur Semilla IPStar (inzet patenten ruimtevaart)
 • Chris Monaghan, Metabolic
 • Noor Huitema-Hellemans, mede-oprichtster Copper8
 • Rolf van Boxmeer, architect, oprichter Minitopia
 • Paul Koemans, voorzitter Stuurgroep EFGF en directeur waterschap De Dommel
 • Enna Klaversma, EFGF (secretaris jury)

 

Spelregels

 • Ingediende ideeën worden vanaf dat moment als openbare informatie beschouwd. Dit betekent dat de Energie- & Grondstoffenfabriek én andere partijen elk idee mogen gebruiken voor verdere ontwikkeling en toepassing. Dit geldt ook wanneer het idee geen prijs heeft gewonnen.

 • Je mag meerdere ideeën indienen.

 • Je kunt ook na indiening je idee bewerken en aanvullen. Op 20 juni om 23.59 uur wordt het idee 'bevroren'.

 • Na indiening van je idee kan de organisatie je benaderen voor vragen of het verzoek om aanvullende informatie.

 • Na afloop van de challenge worden alle ideeën openbaar gemaakt.

 • Wanneer ideeën sterk op elkaar lijken, kan de jury besluiten om een gedeelde winnaar aan te wijzen.

 • Beslissingen van de jury zijn definitief, er kan geen bezwaar worden aangetekend. 

 • Door mee te doen aan deze challenge ga je akkoord met de bovenstaande spelregels.

Gepubliceerd

23-04-2021

Status

Indienen

Uiterlijk indienen

20-06-2021

Sponsor

Paul Koemans

Challenge manager

Ferdinand Kiestra
Etteke Wypkema
Enna Klaversma
Jessica van der Doe
anne helbig

9

Ideeën

Think like an Astronaut: Ontwikkel een stadswijk als een ruimteschip

Binnenkort op Winnovatie: nog meer innovaties, nog meer ideeën en challenges die het klimaat raken, circulariteit, participatie in de wijk, de digitale transitie…

Meer Challenges

Bekijk alle Challenges

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Challenges

Naar boven

vertaling